Home » Вести » АП Војводина- 7,1 милијарда за пољопривреду

АП Војводина- 7,1 милијарда за пољопривреду

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство у 2015. години има преко 7,1 милијарди динара на располагању, што је и у процентуалном и у апсолутном износу више него у 2014. години, иако је овогодишњи покрајински буџет мањи. Конкурси за доделу подстицајних бесповратних средстава ће бити објављени око 1. марта и трајаће, уз пар изузетака, до краја септембра, односно до утрошка пара.

Због благовремене информисаности, на данашњем састанку потпредседника Покрајинске владе и покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Бранислава Богарошког и његових сарадника, на који су позвани сви председници општина и градова са територије Војводине, представљени су детаљи програма и предстојећих конкурса намењених локалним самоуправама, како би средства била регионално равномерно утрошена. Поред тога, Богарошки је најавио и новине које се односе на усклађено финансирање у аграру, кроз синхронизоване кредитне линије ресорног покрајинског секретаријата и фондова чији је оснивач АП Војводина.

„И до сада, Секретаријат је имао солидан одзив на конкурсе, али то није било равномерно регионално распоређено. Због тога смо одлучили да читав фебруар посветимо обиласку терена, обићи ћемо свих 45 локалних самоуправа и разговарати са пољопривредним произвођачима, а данашњи састанак посебно је уприличен за представнике локалних самоуправа како би их на време упознали са нашим плановима и на које конкурсне линије ће моћи да се пријаве, да стекну почетне информације и да се квалитетно припреме „, рекао је Бранислав Богарошки.

Покрајински секретаријат за пољопривреду ће наставити са удруживањем средстава са локалним самоуправама, пре свега за санацију каналске мреже, за чега је опредељено 590 милиона динара, са учешћем Секретаријата у износу од 60 одсто. И даље ће интензивно да финансира изградњу водовода и канализација: 200 милиона динара за водовод и 143 милиона за канализације. Опредељен је, такође, и већи износ средстава за пошумљавање, за мелиорације, комасације, како нове тако и за већ започете.

„Има простора за све локалне самоуправе да конкуришу, обезбеде онај део средстава из наших извора, те да урадимо озбиљније кораке у 2015. години“, сматра Богарошки. „Наш примарни интерес је да сав новац који имамо на располагању утрошимо у овој буџетској години, јер је намењен за добробит пољопривреде, водопривреде и шумарства. Надам се ће идентичан интерес имати и локалне самоуправе, те да ће се препознати наша воља да извршимо улагања. Чак 98 одсто средстава којима располаже Покрајински секретаријат, враћамо назад у пољопривреду и водопривреду и циљ нам је да сва средства која имамо на располагању у 2015. години – утрошимо. То неће бити лако. Извршење буџета је од године до године између 80 и 85 одсто. Ако успемо да пребацимо преко 95 одсто, мислим да ћемо постићи циљ.“

Ресорни секретар за пољопривреду је изразио наду да ће та заинтересованост, након обиласка терена, бити већа.

„Наиме, анализом смо утврдили да постоји четири-пет локалних самоуправа које у неком озбиљнијем проценту учествују на нашим конкурсима. Ту мислим и на саме локалне самоуправе, али и на регистрована пољопривредна газдинства. То су, између осталих:

  1. Рума,
  2. Нови Сад,
  3. Бачка Паланка,
  4. Оџаци  и
  5. Врбас.

Из ових локалних самоуправа се највећи број регистрованих пољопривредних газдинстава јавља на наше конкурсе. Већи број локалних самоуправа вероватно до сада није имао пуну информацију шта може да им пружи ресорни покрајински секретаријат, али и фондови чији је оснивач АП Војводина“, изјавио је Богарошки.

„С обзиром на то да Покрајински секретаријат даје бесповратна средства по извршеној инвестицији, једном броју потенцијалних корисника сигурно је проблем био иницијални капитал који морају имати да би кренули у инвестирање. Због тога смо, у сарадњи са Развојним фондом Војводине и Покрајинским фондом за развој пољопривреде усагласили своје конкурсе. Нјихове кредитне линије ће кренути пре наших конкурса. На тај начин ћемо омогућити корисницима да могу да подигну повољни кредит, изврше инвестицију и затим код нас конкуришу за бесповратна средства. Штавише, са Развојним фондом смо договорили једну посебну конкурсну линију од 200 милиона динара, која служи управо подршци пројектима Секретаријата. Они који су заинтересовани, моћи ће, на основу уговора закљученог са нама, да обезбеде недостајући износ средстава за пуну инвестицију, заврше улагање, остваре повраћај средстава код нас и са тим средствима да исплате кредит. Фактички би се задужили код Развојног фонда са каматом од 3 или 4 одсто, а гледаћемо да буде и мања, само за време трајања инвестиције, односно два или три месеца. Моћи ће да инвестирају и да се раздуже у истој календарској години“, рекао је Бранислав Богарошки.