Home » Вести » Први резултати конкурса Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство

Први резултати конкурса Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство

Потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Горан Јешић на конференцији за новинаре говорио је о резултатима актуелних конкурса за унапређење аграра и најавио потписивања првих уговора по конкурсима за наводњавање, пластенике и противградне мреже.

Горан Јешић подсетио је да су пољопривредници, али и укупна јавност, благовремено упознати са износом средстава у покрајинском буџету која су намењена пољопривреди, као и са динамиком конкурса и њиховом реализацијом. Месец данас је протекло од расписивања првих конкурса.

Први уговори ће бити потписани по конкурсу за наводњавање. За првих 30 дана конкурса, од планираних 274 милиона динара, одобрена су 32 милиона, како би нових 620,38 хектара било под заливним системима. Укупна вредност пројекта већа је од 122 милиона динара. По конкурсу за противградне мреже и бокс палете, од планираних 260 милиона динара, засад је одобрен 131 милион за нових 148,41 хектар под противградним мрежема са укупном вредности пројекта од 242 милиона динара. За конкурсе за пластенике планирано је 60 милиона динара, до сада је одобрено шест милиона за нових 21.900 квадратних метара под пластеницима. Вредност тих пројеката је 13 милиона динара. Према речима Горана Јешића, један део планираних средстава биће усмерен за санацију штете која настала подливањем у постојећим стакленицима и пластеницима због обилних падавина. На конкурс од 150 милиона динара који је намењен старачким домаћинствима, односно старијим од 65 година који дају своју земљу у закуп, за првих 30 дана од расписивања пристигло је и одобрено више од 930 захтева и за то издвојено 49 милиона динара.

Конкурси за прерађивачке капацитете расписани су у априлу и трају до октобра. „Желимо да промовишемо овај конкурс, јер желимо да се развија наша прерађивачка индустрија“, рекао је Јешић. Планирано је да се конкурсом расподели 54 милиона динара за адаптацију објеката у којима се прерађује грожђе и друго воће и поврће, за опрему за хладњаче и прераду воћа и поврћа, за прераду уљаних кулрура и за набавку механизације за жетву и опрему за прераду лековитог, зачинског и ароматичног биља.

„Од посебне важности за нас ове године је развој сточарства“, рекао је Горан Јешић. „Обезбедили смо 92 милиона динара за адаптацију објеката, набавку опреме и измештање фарми. Други пројекат радимо заједно са Пољопривредним факултетом и Научним институтом за прехрамбене технологије у Новом Саду, којим смо успели да отворимо око 150 нових радних места у протеклој години, са веома малим улагањима. Заштитили смо око 15 врста домаћих сирева и око 10 месних прерађевина са подруча Војводине. Пројекат настављамо и ове године, јер желимо да се измакмено од монополских ланаца и да нашим пољопривредним проиузвођачима ом огућимо да уместо да млеко продају по цени која је сада између 27 и 35 динара по литри, праве сир и друге финалне производе, кроз којих ће за литру млека добити од 120 до 150 динара. Оно што је посебно добро је чињеница да не може да се направи довољни тих производа, колико их тржиште тражи у овом тренутку.“

Покрајински секретар је најавио да ће ребалансом покрајинског буџета бити обезбеђено још око 100 милиона динара за субвенције набавке нових стада, пре свега за увоз грла у говедарству, свињарству, овчарству и козарству, како би се побољшала генетика сточног фонда.