Home » Вести » Конкурс за суфинансирање уређења атарских путева и отресишта у АП Војводини у 2023. години

Конкурс за суфинансирање уређења атарских путева и отресишта у АП Војводини у 2023. години

Предмет конкурса јесте суфинансирање радова на уређењу атарских путева и отресишта.

Циљ конкурса јесте уређење атарских путева са израдом завршног слоја од чврстих компактних материјала – најмање до нивоа туцаника или струганог асфалта и уређење отресишта.

У вези с овим конкурсом:

  • под атарским путем подразумева се саобраћајна површина која је доступна већем броју корисника, коју надлежни орган прогласи некатегорисаним путем и која је уписана у катастар непокретности као некатегорисан пут, а доприноси рационалном коришћењу пољопривредног земљишта;
  • под отресиштем подразумева се површина непосредно пре прикључка некатегорисаног пута с јавним путем, а која је уређена тако да се на њој уклоне све нечистоће с возила чије би изношење на јавни пут угрозило безбедност саобраћаја;

Укупан износ бесповратних средстава који се додељује по овом конкурсу јесте 400.000.000,00 динара.

Укупан износ бесповратних средстава који се додељује по једној пријави јесте до 40.000.000,00 динара.

Средства се – као бесповратна – додељују корисницима до  70 % од укупно прихватљивих трошкова (без ПДВ-а). Преостали износ обезбеђује корисник средстава. ПДВ плаћа корисник средстава.

Намена средстава јесте суфинансирање трошкова радова и материјала за уређење атарских путева и отресишта, а у које спадају припремни радови, земљани радови и радови на изградњи коловозне конструкције од чврстих компактних материјала.

У оквиру уређења атарских путева суфинансираће се уређење атарских путева туцаником, струганим асфалтом, асфалтом, бетоном  и стабилизацијом хидрауличним везивом.

У оквиру уређења отресишта суфинансираће се израда ребрастог отресишта од армираног бетона, асфалта,  од друге тврде подлоге или са истим коловозним застором као и јавни пут са којим се укршта, односно на који се прикључује, у ширини од најмање 5 метара и у дужини од најмање 40 метара за државни пут I реда, 20 метара за државни пут II реда и 10 метара за општински пут и улицу, рачунајући од ивице коловоза јавног пута.

Конкурс је отворен закључно са 11.04.2023. године.

Комплетну документацију везану за конкурс, можете преузети ОВДЕ.