Home » Вести » Рума: Одржана трибина о мерама аграрне и кредитне политике

Рума: Одржана трибина о мерама аграрне и кредитне политике

Рума, 04.02.2019 године

Одржана трибина о мерама аграрне и кредитне политике у Руми

Традиционално, сваке године у  Руми, у организацији Удружења пољопривредника општине Рума, одржава се трибина за пољопривреднике на којима присутни могу директно од креатора аграрне политике да чују одговоре на питања која их интересују.

 

Пред око 150 пољопривредника говорили су представници Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Покрајинског фонда за развој пољопривреде и Развојног фонда Војводине.

Бесповратна средства које преко конкурса додељује Покрајински секретаријат за пољопривреду, представио је помоћник секретара за аграрну политику Младен Петковић. Детаљно су представљени конкурси који ће ускоро бити објављени(наводњавање, пластеници, опремање фарми, противградне мреже и ограде….), али и конкурси коју се очекују у априлу месецу.

 

Најбитније је доћи до информација о предстојећим конкурсима (посебно програмима за младе пољопривреднике где је подстицај до 90%)како би се на време ушло у неопходне процедуре и бити спреман када се конкурси и објаве-заједнички је закључак присутних и помоћника секретара. Обзиром да је у програму за младе пољoпривреднике предвиђена помоћ до 90% бесповратних средстава и да је то једини конкурс на коме се подстицаји могу добити авансно, нечуди и највећи број питања присутних о овом конкурсу.

У другом селу предавања, фокус је био на кредитним линијама намењеним мањим улагањима(Покрајински фонд за развој пољопривреде) и већим инвестицијама(Развојни фонд Војводине). 10  кредитних линија Покрајинског фонда за развој пољопривреде представио је детаљно директор Александар Богдановић и најавио расписивање конкурса у фебруару месецу. Због ограничених средстава, апеловао је на пољопривреднике да аплицирају чим се конкурси и објаве. Због повољних камата које се  крећу од 1-2% подсетио је присутне да су се средства прошле године утрошила буквално у првом даном када је у питању конкурс за набавку нове пољопривредне механизације и наводњавање.

Испред Развојног фонда Војводине, говорио је помоћник директора РФВ-а Милош Јовановић који је поред основних кредитних линија презентовао и кредитне линије за кориснике IPARD подстицајних мера уколико им затребају додатна финансијска средства. Камате на кредите РФВ-а се крећу од 1-3%, али су износи који се могу добити далеко већи и сежу до 800.000€.

На самом крају презентације, присутни су били упознати са напретком на изради апликације која треба да им помогне да квалитетније управљају својом производњом. Прецизна пољопривреда којом се бави Аполо пројекат ипак ће многима бити први сусрет са оваквом врстом технологије јер је она до сада била скупа за велику већину пољопривредника. Детаљније о Аполу пројекту можете прочитати на линку http://subvencije.rs/vesti/poljoprivrednici-koristite-satelitsku-tehnologiju-besplatno/.

Овом приликом желимо да се захвалимо организацијама и људима који су нам помогли да трибину организујемо:

  1. Покрајинском секретаријату за пољопривреду, водопривреду и шумарство
  2. Развојном фонду АП Војводине
  3. Покрајинском фонду за развој пољопривреде и
  4. Пољопривредној стручној служби Рума
  5. СППШ „ Стеван Петровић Бриле“ из Руме
  6. Културни центар Рума
  7. РТВ „Фрушка гора“ из Руме

Преносимо вам делић атмосвере са трибине у Руми.