Home » Вести » Развојни фонд Војводине одобрио преко милијарду динара у 2018. години

Развојни фонд Војводине одобрио преко милијарду динара у 2018. години

Развојни фонд Војводине одобрио преко милијарду динара у 2018. години

Директор Развојног фонда, господин Горан Савић, изјавио је да је 2018. година била најуспешнија година од оснивања РФВ, посматрајући допринос развоју привреде Војводине, док се успех огледа у одобреним и реализованим кредитним захтевима по објављеним конкурсима фонда.

Растући тренд кредитне активности Фонда, остварен у претходне две године, у значајном делу је резултат интезивних активности, започетих у току 2016.године и настављених у континуитету, на презентацији рада Фонда и упознавању потенцијалних корисника са могућностима финансирања.

Кроз исте активности, и кроз сарадњу са осталим покрајинским органима и јединицама локалне самоуправе, Фонд је стицао увид у потребе и могућности потенцијалних корисника средстава и исте уважавао при креирању нових конкурсних линија.

Кредитирање средњих, малих и микро предузећа и предузетника реализовало се, највећим делом, кроз дугорочно финансирање трајних обртних средстава, са 25,5% реализованих средстава Фонда и дугорочно финансирање инвестиционих пројеката, са 21,2% пласираних средстава.  Краткорочним кредитима Фонда, финансирани су извоз и обртна средства.

Индивидуална пољопривредна газдинства су кредитна средства Фонда, скоро у целости искористила за инвестирање у своју производњу. Кредити су коришћени за набавку опреме  за пољопривредну производњу, набавку нове механизације,  изградњу складишних и смештајних капацитета, заснивање воћарске производње и производње у области сточарства и увећање својих производних капацитета, куповином пољопривредног земљишта.

По наведеним конкурсима, у току 2018. године, поднето је 289 кредитних захтева, одобрено је 238 кредита у укупном износу од 1.006.544.085,37 динара.

У структури укупно одобрених кредита у 2018. години, највеће учешће чине дугорочни кредити правним лицима и предузетницима за финансирање трајних обртних средстава, у висини од 242,38 милиона динара и дугорочни кредити индивидуалним пољопривредним газдинствима за финансирање куповине пољопривредног земљишта, у висини од 218,38 милиона динара, са учешћем од 24,08%, односно 21,70% у вредности одобрених кредита. Конкурси за дугорочно финансирање инвестиција у привреди (учешће  17,13%) и пољопривреди (учешће 13,84%) су следећи по уделу у одобреним средствима. За финансирање набавке нове механизације одобрено је  77 кредита у укупној вредности од 95,44 милиона динара, што чини 9,48% одобрених средстава. Одобрена су 4 кредита за предфинансирање ИПА пројеката у вредности од 93,72 милиона динара. Износ реализованих кредита за ову намену је 118,46 милиона динара, с обзиром да се реализовао један кредит одобрен у претходној години. По конкурсу за финансирање инвестиција у пољопривреди у оквиру ИПАРД програма, у процедури обраде је 10 захтева. Поред овог конкурса, као нове кредитне линије у 2018. години, по конкурсу за финансирање развоја туризма одобрена су средства у износу од 22,3 милиона динара.

Настојаћемо да 2019. година буде још успешнија од ове до сад најбоље пословне године, те да планирана средства по свим конкурсима привредници искористе у што већем обиму и тиме у великој мери допринесемо развоју привреде и пољопривреде Војводине изјавио је Савић.