Home » Берзе » Одржана трибина за пољопривреднике у Руми

Одржана трибина за пољопривреднике у Руми

Одржана прва трибина за пољопривреднике у Руми

02.02.2017. године у препуној сали у ПСС Руми, одржана је трибина за пољопривреднике на којој су присутни пољопривредници могли да се детаљније упознају са :

  1. Кретањима на тржишту пољопривредних производа
  2. Пословањем преко Продуктне берзе
  3. Терминском трговином
  4. Кредитним линијама Развојног фонда Војводине и
  5. Планом мера подршке пољопривредне политике АП Војводине за  годину
  6. Биогасна постројења-пројекат GIZ РРА Срем
  7. Прецизна пољопривреда-Аполо пројекат

Програм Продуктне берзе детаљније су представили директор Продуктне берзе Милош Јањић и Златко Беглербеговић.  Питања је било наравно много због очекиваних и неочекиваних флуктуација цена на нашем тржишту. Али указујући на то да су сва тржишта повезана, промене на једној берзи или некој другој држави, попут таласа се премештају и на наше тржиште. Иако смо мало тржиште, део смо трговинских процеса које некада не можемо избећи, али се можемо боље припремити. Највише питања је било када је у питању терминска трговина, односно продаја самог производа пре жетве неколико месеци унапред.  Сумња у овакав вид трговине је велика због свих ствари које се код нас дешавају, али није ни неизводљива. Када је безбедност трговања преко Продуктне берзе у питању, она никада није била доведена у питање. Продавац и купац су обезбеђи да ће за свој новац или робу добити оно што су потписали.

Када су у питању кредитне линије Развојног фонда Војводине(у даљем тексту РФВ), присутнима се обратио Милош Јовановић. Представљен је нови програм РФВ са нагласком на кредитне линије које су изазвале велико интересовање због висине каматних стопа које се крећу у распону од 1-3%. Кредитне линије које су најинтересантније су кредитне линије намењене куповини пољопривредног земљишта, куповини пољопривредне механизације, опреме, градњи складишних објеката и набавци обртних средстава.

Представљен је дугоочекивани план за 2017. годину када је у питању план АП Војводине, односно Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство намењен пољопривреди и руралном развоју.Пољопривредници су упознати са оним што може бити актуелно у овој години. Представљени су износи који су намењени конкурсима који се планирају за ову годину као што су: наводњавање, пластеници, противградне мреже, опремање фарми и многи други. Оно што је изазвало највише интересовања је конкурс за пољопривредну механизацију и опрему и програм за младе, посебно зато што се у плану за ову годину најављују бесповратна средства чак и за ратарске тракторе и комбајне.

Присутни су укратко упознати и са  сарадњом Регионалне развојне агенције Срем и нeмaчкe oргaнизaциja зa мeђунaрoдну сaрaдњу GIZ – прoгрaм зa рaзвoj oдрживoг тржиштa биoeнeргиje у Срeму. У питању су биогасна постројења. Детаљније о овом пројекту можете прочитати ОВДЕ.

Аполо пројекат, који се иначе спроводи по Horizon 2020 програму Европске комисије, значајан је за пољопривреднике Општине Рума из разлога што ће они први имати прилику не само да учествују у креирању апликација које ће им служити да смање своје трошкове производње помоћу сателитских снимака, него и да први тестирају програм намењен свим пољопривредницима у Европи. Досадашњи напредак на овом пољу представио је Угљеша Тркуља. Детаљније о овом пројекту можете прочитати на српском ОВДЕ и на порталу Европске комисије ОВДЕ.

Видео запис са трибине можете погледати на  YouTube ОВДЕ.

Следеће трибине која се планирају одржати су са представницима Покрајинског секретаријата за пољопривреду водопривреду и шумарство и Управу за аграрна плаћања.  Овим путем, Удружење пољопривредника Општине Рума позива пољопривреднике да се одазову у што већем броју. О времену и месту одржавања трибина, бићете благовремено обавештени на www.subvencije.rs.

Материјале са трибине, можете преузети у прилогу текста.