Home » Вести » Рума- Подршка инвестицијама у пољопривреди са нивоа АП Војводине

Рума- Подршка инвестицијама у пољопривреди са нивоа АП Војводине

удружење пољопривредника општине румаНа састанку одржаном у пољопривредној школи у Руми, пред више од 100 пољопривредника, представљене су мере подршке које је Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство планирао за 2015-ту годину. Испред Покрајинског секретаријата , присутним пољопривредницима  обратио се помоћник покрајинског секретара за пољопривреду Мирослав Дуњић.

Обраћајући се присутнима, Дуњић је прво представио све оно што Покрајински секретаријат за пољопривреду финансирао на територији АП Војводине у протеклим годинама, али и шта је у плану за 2015-ту годину.

Пре самог представљања подстицајних мера у пољопривреди, направио се осврт на важност уређења каналске мреже за одводњавање и наводњавање у Војводини и наглашено, да је у протеклом периоду за ову меру издвојено 2,18 милијарди динара и очишћено 3138 км каналске мреже. „Обзиром да сви знамо колики је значај каналске мреже у Војводини, посао око уређења осталих канала ће се у наредном периоду и наставити“ , рекао је Дуњић.

У уводном делу око подстицајних мера за регистрована пољопривредна газдинства, освртом на протекли период представљена је презентација из које се могло видети у чега је Покрајински секретаријат за пољопривреду уложио 1,27 милијади динара у виду бесповратних средстава за више од 1700 пољопривредних газдинстава.

Удруженим средствима Покрајинског секретаријата за пољопривреду са средствима  пољопривредника, за само две године:

  1. наводњава се нових 14.786 хектара,
  2. противградним мрежама заштићено је преко 588 хектара воћњака,
  3. подигнуто је 402.713 м2 пластеника у АП Војводини
  4. купљена опрема за 98 малих прерађивачких погона
  5. купљена опрема за 18 мини млекара и 9 мини месара
  6. 80 фарми добило бесповратна средства за опрему за фарме.

Поред инвестиционе подршке преко конкурса за подстицајна средства за давање земљишта у закуп за старије од 65 година(пољопривредне пензионере) истакнуто је  да је у протеклом периоду  до данас подршку Секретаријата добило 14.152 старачких домаћинстава.

У главном делу презентације, представљене су подстицајне мере на које конкурише највећи број пољопривредника,а  које су планиране за 2015-у годину:

  1. Наводњавање                                270.000.000 дин.
  2. Противградне мреже                      270.000.000 дин.
  3. Пластеници                                     60.000.000 дин.
  4. Прерада у домаћинству                   70.000.000 дин.
  5. Капацитети за складиштење           50.000.000 дин.
  6. Сточарство                                    125.000.000 дин.
  7. Старачка домаћинства                   140.000.000 дин.

Укупно                                                 985.000.000 дин.

Након детаљног излагања о појединим конкурсима, прешло се и на питања којих увек има. Оно што је битно да се истакне је да се на оваквим скуповима могу дати предлози на поједине конкурсе који могу бити усвојени од стране Покрајинског секретаријата за пољопривреду. Флексибилност Покрајинског секретаријата за пољопривреду огледа се у проширењу могућности и увођењу нових начина подношења захтева за доделу бесповратних средстава. Једна од тих нових могућности је и та да се у конкурсној пријави на коју конкурише  највећи број пољопривредника, а то је наводњавање, конкурише са предрачуном. Код конкурса за набавку противградних мрежа новина је та да се бесповратна средства могу добити и само за куповину противградне мреже, а не и стубова уколико су стубови већ постављени у ранијем периоду.

Доста питања, обзиром да је Општина Рума позната по производњи свиња, било је упућено од стране локалних сточара. Њима је прослеђена информација да ће конкурс за опремање фарми дуже трајати него прошле године и да ће списак опреме за коју ће се одобравати 50% бесповратних средстава бити проширен.

У последњем делу презентације, обрађене су кредитне линије:

  1. Покрајинског фонда за развој пољопривреде(1-2% камате)
  2. Развојног фонда Војводине(3-4% камате)
  3. Гаранцијског фонда Војводине(процедуре издавања гаранција)

Представљена је и новина у 2015-ој  по којој корисник кредита Фонда за развој пољопривреде, чим добије 50% бесповратних средстава од стране Покрајинског секретаријата за пољопривреду, дужан је да та средства уплати на рачун Фонда за развој пољопривреде и на тај начин отплати пола кредита превремено без наплате било какавих додатних трошкова.

На самом крају састанка, помоћник покрајинског секретара Мирослав Дуњић, позвао је све пољопривреднике да конкуришу на конкурсе АП Војводине и да искористе све погодности које АП Војводина пружа када је у питању развој и унапређење пољопривреде. Напоменуо је да је Општина Рума једна од три општине у Војводини по броју пољопривредника који су добили бесповратна средства у износу од преко 50 милиона динара захваљујући одлично синхронизованом раду Удружења пољопривредника општине Рума и Пољопривредне стручне службе Рума.

После састанка, речи је било и о иницијативи Удружења пољопривредника Општине Рума  да се у Општини Рума оснује Фонд за развој пољопривреде како  би и наши пољопривредници имали подршку од своје општине као што је имају пољопривредници у другим општинама. Општина Рума као општина која је по пољопривреди и позната, морала би да пронађе начин да подржи своје пољопривреднике.Наведен је и пример Зрењанина који има аграрни буџет за пољопривреду од 430 милиона динара у 2015-ој години док је тај износ у Руми нула. Овакав однос према пољопривредницима мора да се промени у наредном периоду. Обзиром да се испред локалне самоуправе нико није појавио на скупу, на одговоре ће се морати сачекати.

Презентацију са скупа у Руми, можете преузети у прилогу текста.