Home » Вести » Ребаланс буџета 2014 – Субвенције за пољопривреду остају на истом нивоу

Ребаланс буџета 2014 – Субвенције за пољопривреду остају на истом нивоу

Министарство пољопривреде-субвенције за пољопривреду остају на истом нивоу.У циљу разјашњења објављене информације да су средства за пољопривреду након ребаланса буџета смањена за 4,06 милијарди динара, из Министарства пољопривреде долази вест, када је реч о субвенцијама пољопривредницима, да није дошло до смањења количине средстава намењених за ту сврху. Наведене уштеде су остварене повлачењем средстава за пројекте који су били предвиђени буџетом, али се њихова реализација ипак неће остварити у овој календарској години.

У том смислу, субвенције које су намењене пољопривредницима ће остати потпуно исте и без икаквог смањења у односу на период пре ребаланса буџета.

Држaвни сeкрeтaр у Mинистaрству пoљoприврeдe Жeљкo Рaдoшeвић je нa Oдбoру зa пoљoприврeду oбрaзлoжио рeбaлaнс у сeктoру aгрaрa и тoм приликoм je рeкao дa су скоро свe приjaвe oбрaђeнe зa исплaту и дa сe ускoрo мoжe oчeкивaти наставак исплате подстицаја.

Ипак, обзиром да субвенције остају на истом нивоу, недостаје план за 2015-у годину када је начин расподеле буџетских средстава намењених пољопривреди у питању. У светлу свих најава о промени у начину субвенционисања пољопривреде у 2015-ој години, јавност је остала ускраћена за детаље око субвенционисања у наредном периоду.

Једино што је за сада сигурно је да ће систем субвенционисања пољопривреде поново доживети још једну измену којој се пољопривредни произвођачи морају прилагодити уколико желе да добију подстицајна средства.

Коментар проф. Миладина Шеварлића на ребаланс аграрног буџета:

“ Непобитна истина је да поред смањења буџета Министарства пољопривреде и заштите животне средине и субвенције за пољопривреду су смањене и то :

• са 34.952.136.000 РСД
• на 34.207.193.881 РСД
• односно за (–) 744.942.119 РСД
• или за (–) 2,17%.“