Home » Вести » Потписани уговори за набавку система за наводњавање и за набавку пластеника у АП Војводини

Потписани уговори за набавку система за наводњавање и за набавку пластеника у АП Војводини

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, организовао је потписивање уговора са 110 војвођанских пољопривредника, који су добили бесповратна средства за набавку система за наводњавање и за пластеничку производњу. Уговоре у укупној вредности од 50 милиона динара, са пољопривредницима је потписао вршилац функције покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Бранислав Бугарски.

Према речима Бранислава Бугарског, данашњим потписивањем уговора, Покрајинска влада наставља са политиком подршке војвођанским пољопривредницима. „Намера нам је да заједно са вама стварамо инструменте који ће омогућити више пара, бољи живот и предвидиве и стабилне услове рада, те да се спремимо за „тешку утакмицу“, која нам предстоји у моменту када постанемо део јединственог европског тржишта“, казао је Бранислав Бугарски.

Секретар Бугарски је подсетио на мере које Покрајина реализује у циљу развоја војвођанске пољопривреде. Реч је с једне стране о подршци, коју под врло повољним условима пољопривредницима нуди Развојни фонд Војводине, Покрајински фонд за развој пољопривреде и Гаранцијски фонд Војводине. С друге стране то су конкурси Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство за: наводњавање, подизање противградних мрежа, пластенике, сточарство, подизање прерађивачких капацитета у домаћинствима и за подршку старачким домаћинствима у Војводини.

Бугарски је додао је за подршку војвођанским пољопривредницима у 2014. години издвојено 890 милиона динара. Од тих средстава за наводњавање је издвојено 274 милиона динара.

„Уз подршку покрајине, прошле године је системима за наводњавање покривено 6 хиљада хектара, а данашњим потписивањем уговора, омогућили смо да још 2.632 хектара буде под заливним системима“, казао је Бугарски и изразио уверење да ће до краја ове године у Војводини под заливним системима бити 15 хиљада хектара ораница.

За подизање пластеника у 2014. години је издвојено 60 милиона динара. Од почетка ове године пластеницима је покривено око 70 хиљада квадратних метара. Са прошлогодишњим улагањем, у Војводини је тренутно под пластеницима готово 300 хиљада квадратних метара.

„Досадашње улагање у војвођанску пољопривреду показало је да су Покрајинској влади на првом месту интереси пољопривредника. Наш циљ је да заштитимо интересе наших пољопривредника“, казао је Бугарски додавши да „интерес не може да буде да неко на 30 година добије земљу под повољним условима, под изговором да ће инвестирати, јер у Војводини сигурно постоји велики број пољопривредника, који би се за 150 евра закупа државног земљишта на 30 година, обавезали на инвестицију која се тражи.

Извор:  http://www.psp.vojvodina.gov.rs/