Home » Вести » Кредитирање пољопривредне производње

Кредитирање пољопривредне производње

Кредитирање пољопривредне производње

Увек постоји дилема да ли узети кредит и финансирати производњу или се не задуживати јер „дуг није друг“. Међутим, унапређење пољопривреде често није могуће замислити без неке врсте кредита. Било да се задужујете кроз паритете или кроз класичан кредит, камату не можете избећи.

Обзиром да на нашем тржишту послује више кредитних извора(банке и фондови) да бисте донели одлуку, често прво треба да се збуните када кренете да прикупљате информације која понуда је најбоља. Неко нуди кредите у еврима са каматом од 1-2%, неко у динарима од 3-18%, грејс периоди, флексибилне отплате, разне опције гаранцје на кредите…сви ови подаци знају често да збуне крајњег корисника.

Фондови за развој пољопривреде или банке, остаје вечита дилема. Већина фондова у Србији издаје кредите индексиране у еврима са каматама до 3%(Фонд за развој пољопривреде, Развојни фонд Војводине…), али проблем код тих кредита је кратак рок отплате, курс евра и гаранција сопственим земљиштем(најчешћи случај). Да би сте добили кредит од фондова у Србији, треба да знате да вам треба до 60,000.00 динара за покриће фиксних трошкова без обзира на износ кредита.

Као опција два , остаје вам да размислите о задуживању код банке. У овом другом случају, треба се прво распитати да ли банка има потписан уговор са Министарством пољопривреде. Уколико банка има потписан уговор са Министарством пољопривреде, цена кредита, односно камата, је знатно повољнија. Уместо кредита од 15% камате, платићете 3% камате. Иначе ови кредити су динарски и курс евра није битан за вас. Физичка лица могу да дибију до 5 милиона динара, а задруге до 15 милиона динара.

Грејс период се понекад подразумева и он зависи од врсте инвестиције(сточарство и воћарство). Фиксни трошкови обраде су знатно повољнији него код фондова и сама обрада кредита је знатно бржа. У Србији има укупно 10 банака које пласирају овакву врсту кредита,а једна од њих је и Credit Agricole банка. Када су у питању субвенционисани кредити са 3% камате, они имају да саопште следеће:

credit-agricol„Услoви субвeнциoнисaних крeдитa Mинистaрствa пoљoприврeдe су били пoвoљни и зa пoљoприврeднe прoизвoђaчe и зa Бaнкe. Прoцeсуирaњe крeдитa je пoчeлo сa мaњим зaкaшњeњeм у oднoсу нa прeтхoднe гoдинe и зaхтeви су пристизaли уjeднaчeним тeмпoм, кojи сe интeнзивирao прeд сaм истeк урeдбe.

Oвe гoдинe, Credit Agricole бaнкa рeaлизoвaлa je знaчajнo вишe дугoрoчних крeдитa у oднoсу нa прoшлу гoдину и гoтoвo дуплирaлa изнoс укупнo плaсирaних крeдитa. Кaдa су у питaњу дугoрoчни крeдити, углaвнoм су тo крeдити нaмeњeни купoвини:

  1. прикључнe мeхaнизaциje – oкo 50%,
  2. трaктoрa – oкo 30% и
  3. кoмбajнa – oкo 10%
  4. објекти – око 10%

Maњи прoцeнти  у структури финaнсирaњa зa вeцe инвeстициje пoпут трaктoрa, кoмбajнa и oбjeкaтa ниje изнeнaђуjући, пoштo пoстoje дoстa пoвoљни кoмeрциjални услoви зa дугoрoчнo финaнсирaњe у  крeдитимa индeксирaним у eвримa, гдe je рoчнoст вишe прилaгoђeнa финaнсирaњу oснoвних срeдстaвa тj. 7 дo 10 гoдинa.

Укoликo нe будe вeћих измeнa Урeдбe у нaрeдним гoдинaмa, и укoликo oнa будe oпeрaтивнa вeћ пoчeткoм гoдинe сa пoдjeдaнкo пoвoљним услoвимa зa свe учeсникe у oвoм пoслу, мoжe сe oчeкивaти кoнстaнтaн рaст oвe врстe крeдитa и у нaрeдних нeкoликo гoдинa.“

У 2016. години по Уредби о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју, Министарство пољопривреде је имало на располагању 600 милиона динара намењених кредитној подршци у пољопривреде. У 2015. години је тај износ био 500 милиона. Обзиром да је то повећање од 20%, очигледно је да је ова мера аграрне политике нашла своје место у плановима за функционисање и развој пољопривредних газдинстава у Србији.