Home » Вести » Још 37 милиона бесповратних средстава уложено у наводњавање у АП Војводини

Још 37 милиона бесповратних средстава уложено у наводњавање у АП Војводини

Вршилац функције покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Бранислав Бугарски уручио је нових 117 уговора војвођанским пољопривредницима који су добили бесповратна средства за суфинансирање набавке опреме за наводњавање у укупној вредности од 37 милиона динара.

На тај начин суфинансира се изградња експлоатационих бунара, набавка опреме за бунаре, опреме за наводњавање, система „кап по кап“, линија за наводњавање, изградња цевовода, те трошкови израде пројектно-техничке документације за изградњу експлоатационих бунара.

„Данас смо потписали уговоре који ће омогућити да у нашој покрајини још две хиљаде хектара буде под системима за наводњавање“, казао је Бранислав Бугарски и додао да је у прошлој и овој години, уз подршку Покрајинске владе, обезбеђено наводњавање на 15 хиљада хектара војвођанских ораница.

Бугарски је додао да је политика коју воде Покрајинска влада и Покрајински секретаријат за пољопривреду таква да се са пољопривредницима удружују средства онако како се то ради у Европској унији.

„Наш циљ је да војвођански пољопривредник буде спреман да аплицира за паре Европске уније за пољопривреду“, казао је Бугарски.
Бугарски је за РТВ изјавио да је услов за заједничко улагање „динар на динар“ да су се на конкурс јавили носиоци регистрованих пољопривредих газдинстава, те да су већ купили или имају предрачун за опрему за наводњавање.

„Посебно смо поносни на чињеницу да смо данас нових 2000 хектара ставили под системе за новодњавање са 117 пољопривредника. Укупно ове године имамо преко 470 уговора који су покрили 8.200 хектара земље у Војводини. Такође имамо и позитиван тренд у односу на прошлу годину, јер смо са мање потписника, у односу на претходну годину, добили већу површину која је покривена новим системима за наводњавање. То значи готово 5 милиона евра је ове године уложено у тај посао и то заједничким улагањем, из покрајинског буџета је дато 275 милиона динара, док су другу половину издвојили пољопривредници. Од ребаланса Буџета очекујемо проширење средстава које ће ове године, надамо се бити довољно да исплатимо све који су аплицирали на наше конкурсе. Већ за наредну годину, бићемо много амбициознији, тражићемо већи буџет како би помогли нашим пољопривредницима да буду конкурентни на свим тржиштима, попут Мађарске, Хрватске, Румуније… Да наши пољопривредници могу да производе боље месо, боље ратарске производе, боље воће и поврће, да на тај начин наша села буду богатија у годинама пред нама. То је наш циљ и зашто се бавимо овим послом. А исто тако нам је намера да у наредној години имамо више средстава за сточарство, да инвестирамо и да тиме практично подигнемо нашу пољопривреду на виши ниво.“

Извор:http://www.psp.vojvodina.gov.rs/