Home » Вести » Инђија: Фонд за развој пољопривреде Општине Инђија у 2016. години

Инђија: Фонд за развој пољопривреде Општине Инђија у 2016. години

Немања Чорак-Директор Агенције за рурални развој Општине Инђија

Немања Чорак-Директор Агенције за рурални развој Општине Инђија

Током 2015. године Агенција је у сарадњи са општинском управом општине Инђија интезивно радила на проналажењу модела за отварање буџетског фонда за пољопривреду и рурални развој општине Инђија и изради Програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја за општину Инђија.

Крајем 2015. године Агенција за рурални развој општине Инђија подноси Иницијативу за отварање буџетског фонда за пољопривреду и рурални развој општине Инђија општинском већу општине Инђија. У буџету општине Инђије за 2016. годину на позицији фонда за пољопривреду опредељено је 20.000.000,00 динара и ова средства ће се утрошити у складу са мерама предвиђеним у Програму подршке  за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја за општину Инђија, а на који Министарство пољопривреде и заштите животне средине даје предходну сагласност. Сагласност од стране министарства је  добијена почетком марта и ускоро се креће у промоцију конкурса и расписивање истих.

Главни циљ отварања буџетског фонда за пољопривреду и рурални развој општине Инђија и израде Програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја за општину Инђија јесте да се пружи додатна помоћ пољопривредницима са територије општине Инђија да преко конкурса и јавних позива остваре подстицаје за спроведене инвестиције.

Програмом су предвиђене следеће мере које ће бити предмет конкурса и јавних позива и то:

  1. регрес за репродуктивни материјал – вештачко осемењавање (повраћај до 100%),
  2. суфинансирање камата за пољопривредне кредите (општина плаћа камату за краткорочне кредите пољопривредних газдинстава),
  3. инвестиције у физичка средства пољопривредних газдинства где ће бити обухваћени следећи сектори: сектор млеко, сектор воће, грожђе, поврће, сектор остали усеви и сектор пчеларство конкурси у оквиру ове мере ће се односити на повраћаја за куповину прикључне мханизације, набавку опреме и слично.

Програмом је предвиђена и мера која се односи на  унапређење стандардизације пољопривредне производње према међународним сандардима кроз имплементацију Global GAP стандарда, као и мера која се односи на израду „Студије најбоље из Инђије“ која за циљ има повећање конкурентности, стварање локалног стандарда квалитета и бренда, промовисање општине кроз директну помоћ пољопривредницима заинтересованим за брендирање својих производа.

За детаље о   конкурсима који ће бити ускоро објављени, можете се распитати у Агенцији за рурални развој Општине Инђија.