Home » Вести » Град Београд субвенционише куповину трактора, опрему за наводњавање,ПГМ и сточарство у 2017. години

Град Београд субвенционише куповину трактора, опрему за наводњавање,ПГМ и сточарство у 2017. години

Град Београд и у овој години наставља са подстицајима за развој пољопривреде како би субвенцијама олакшао заинтересованим грађанима да се баве овом делатношћу.

Расписана су четири конкурса за доделу подстицајних средстава, а реч је о додели субвенција за пољопривредну механизацију, средстава у области пчеларства, сточарства, воћарства и повртарства на теририторији Београда.

Према речима Милинка Величковића, в.д. градског секретара за привреду, један од приоритета за Град Београд у 2017. години биће улагање у пољопривреду и зато су субвенције и помоћ пољопривредницима један од најбољих путева да се стигне до тог циља.

Тај новац је намењен за куповину механизације, субвенције за ратарство, изградњу пластеника, улагање у пчеларство и органску производњу. На овај начин инвестирамо у привредну грану која отвара нова радна места, запошљава људе и од које тек у будућности можемо да очекујемо велику корист за град и њене становнике. С једне стране грађани добијају здраву храну, а с друге смањујемо број незапослених у граду, јер читаве породице уз помоћ субвенција развијају своју производњу и на тај начин осигуравају средства за живот – рекао је Величковић.

Он је прецизирао да су јавним позивом подстицајна средства намењена за набавку пољопривредне механизације односно трактора снаге до 60 kW. Подстицајна средства, која су наменска и бесповратна, додељују се у максималном износу 80 одсто цене прихватљивих трошкова набавке пољопривредне механизације, а максимални износ подстицајних средстава за ову сврху је 1.300.000 динара. Рок за подношење пријава је 10. март до 15 часова.

Подстицајна средства у области пчеларства намењена су за набавку опреме, а подносилац пријаве може да конкурише за доделу подстицајних средстава само за набавку и постављање једне врсте опреме. Максимални износ подстицајних средстава износи 65.000 динара, појаснио је Величковић, и додао да је рок за подношење пријава је 24. март до 15 сати.

Када је реч о субвенцијама у области сточарства, како је рекао, средства су намењена за набавку домаћих или увозних уматичених стеоних јуница сименталске расе. Предност имају подносиоци пријава који нису користили подстицајна средства која је додељивао Град Београд. Максимални износ подстицајних средстава за овај конкурс је 300.000 динара.

Подстицајна средства у области воћарства и повртарства су намењена за набавку и постављање опреме и то противградне мреже, пластенике са системом за наводњавање кап по кап за производњу поврћа и воћа. Максимални износи подстицајних средстава зависе од површине парцеле на којој се опрема поставља, а рок за подношење пријава је 31. март до 15 часова.

Више информација о овим конкурсима заинтересовани могу видети на званичном сајту Града Београда, у делу под називом Градски огласи, конкурси и тендери.