Home » Вести » АП Војводина-повећање буџета за сточарство у 2015-ој години

АП Војводина-повећање буџета за сточарство у 2015-ој години

Корисницима конкурсних средстава потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Бранислав Богарошки обратио се присутнима :“Са данашњим потписивањем уговора, фактички завршавамо наш програм за сточарство за 2014. годину. Прошле недеље смо имали потписивање уговора за доделу средстава за селекцијске мере у износу од 52,5 милиона динара, а данас потписујемо уговоре на основу три конкурса, у вредности 7,5 милиона динара“.

Богарошки је рекао да се програм за сточарство подржава буџетским средствима АП Војводине, односно да не постоје наменска средства као што је то случај у неким другим областима. Али, нагласио је Богарошки, постоји јасна свест да је улагање у сточарство један од приоритета АП Војводине.

 „У следећој години планирамо да повећамо буџет за сточарство, са 60 на 80 милиона динара. Конкретно, највеће повећање ће бити за селекцијске мере, али ћемо повећати и износе и за ове друге мере“, најавио је ресорни секретар.

„Желим да истакнем да и у другим областима које финансијски подржавамо, имамо мере којима подстичемо сточарство. Пре свега у програму руралног развоја имаћемо субвенционисање трошкова за адаптацију и санацију сточарских фарми и даље ћемо задржати подршку пројектима мини-млекара и мини-месара.

Са тим средствима, која ће такође бити повећана у односу на 2014. годину, буџет за сточарство ће бити већи него ове године“, рекао је Богарошки.

Данас је потписано 97 уговора на основу три конкурса. Првим конкурсом расподељено је 2 милиона динара за 19 корисника за одржавање локалних и регионалних изложби стоке. Другим конкурсом расподељено је 1,5 милиона динара за 18 корисника, за унапређење смештаја, исхране и неге угрожених аутохтоних раса, као што су код говеда подолац и буша, у свињарству магулица и у овчарству виторога жуја и чоканска цигаја. За спровођење програма унапређења рада удружења одгајивача стоке додељено је 4 милиона динара за 60 корисника.

Извор:www.psp.vojvodina.gov.rs