Home » Вести » Анализа производно-економских резултата пословања привредних субјеката из области пољопривреде и прехрамбене индустрије АП Војводине

Анализа производно-економских резултата пословања привредних субјеката из области пољопривреде и прехрамбене индустрије АП Војводине

Носилац пројекта:  Пољопривредни факултет Нови Сад – Департман за економику пољопривреде и социологију села, Трг Д. Обрадовића 8, 21000 Нови Сад

Финансијер пројекта:  AУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА – ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ВИСОКО ОБРАЗОВАЊЕ И НАУЧНОИСТРАЖИВАЧКУ ДЕЛАТНОСТ

Пројекат се реализује у оквиру редовног дугорочног пројектног циклуса (2016-2019)

За привреду Републике Србије (РС) пољопривреда и прехрамбена индустрија (агросектор)  представљају изразито релевантне гране. Њихов значај и место рефлектује се у чињеници да у стварању бруто друштвеног производа (БДП) партиципирају са око 11%. Од тога пољопривреда, шумарство и рибарство учествују са око 7,7%, а прехрамбена индустрија 3,3%. Уколико се допринос агросектора посматра из шире перспективе, преко повезаних привредних грана (произвођача инпута и корисника сировина), наведено учешће се знатно повећава. За АП Војводину, као изразито пољопривредно подручје, значај агросектора је много већи у сваком погледу.

По укупним ресурсима којима располажу и вредности производње коју остварују доминантна су ПГ, али и предузећа представљају врло значајан сегмент пољопривредног сектора. Тренутно не постоји успостављен јединствен систем континуиране анализе и извештавања о производно-економским резултатима пословања привредних субјеката из агросектора на нивоу АПВ, као ни целе РС. Само научно засноване анализе, које се спроводе редовно и континуирано у дужем временском периоду, могу продуковати поуздане информације доносиоцима одлука који управљају развојем агросектора на свим нивоима.

У складу са планом за четврту годину реализације пројекта, остварени су следећи најважнији циљеви:

  1. Комплетирана је и презентована методологија за анализу резултата пословања привредних субјеката у пољопривреди и прехрамбеној индустрији АПВ, укључујући и пратећу софтверску апликацију која је подржава.
  2. Извршене су и презентоване стручној и широј јавности редовне макро анализе резултата пословања предузећа из агросектора АПВ за четврту годину пројекта, и то по категоријама предузећа (мала, средња, велика; успешна, неуспешна).
  3. Дефинисана су методолошко-апликативна решења и презентоване анализе резултата на макро и микро нивоу за пољопривредно газдинства.
  4. Извршена је едукација одређеног броја субјеката са подручја АПВ за коришћење методологије.
  5. Спроведене су планиране активности на дисеминацији резултата пројекта за четврту годину.

Најважнији резултати истраживања у четвртој години реализације пројекта могу се систематизовати у четири целине, које се односе на:

  • анализу успеха предузећа из области пољопривреде (ПП) и прехрамбене индустрије (ПРИ) са подручја АПВ;
  • анализу успеха пољопривредних газдинстава са подручја АПВ;
  • анализу органске производње АПВ и
  • анализу аграрног буџета АПВ.

Детаљније анализе, можете преузети у прилогу текста или тако што ћете послати ваше питање на vukoje@polj.uns.ac.rs.