Home » Вести » Зашто њиве и атари у АП Војводини пливају?

Зашто њиве и атари у АП Војводини пливају?

Док плодни војвођански чернозем све више прекривају атмосферске и високе подземне воде, задајући главобољу не само паорима северне српске покрајине већ и обичним грађанима, који с пољопривредом немају никакве везе, готово све очи су управљене према надлежном Јавном водопривредном предузећу ”Воде Војводине”, као првој линији одбране. Тим пре што метеоролози у данима пред нама најављују обилније падавине, које би врло лако могле драматично погоршати ситуацију.

vode-vojvodine-logo-cyrКако кажу у том предузећу, током прошле године у одржавање система за одводњавање из Фонда за воде АПВ уложено је 920 милиона динара, док је у уређење каналске мреже у истој функцији из пара прикупљених кроз суфинансирање локалних самоуправа и Покрајинског секретаријата за пољопривреду из Програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта у покрајини уложено 517,5 милиона динара. Но, нико званично не жели да прича о ономе што уједно већ годинама представља проблем када је одводњавање војвођанских ораница у питању – слабом пуњењу Фонда за воде АП Војводине, и то пре свега због неусаглашеног начина на који се тај новац прикупља. Наиме, док привредним субјектима саме ”Воде Војводине“ обрачунавају накнаду за одводњавање, физичким лицима, односно војвођанским паорима, решења о висини накнаде би требало да шаље Пореска управа, што она у последњих неколико година није учинила. Тако паори нису добили решења за 2011, 2012. и 2014. годину, па ако се има у виду да се, по подацима саме ПУ, годишњи разрез за те намене креће око 1,1 милијарде динара, лако је израчунати да је мањак у каси из које би требало финансирати радове на одводњавању вода преко три милијарде. Мада нико из ЈВП ”Воде Војводине“ или Пореске управе то не жели да потврди, томе је ”кумовала” и својевремена одлука републичких власти да сељаке, због суше, ослободе годишње накнаде за одводњавање за 2011. и 2012. али се при томе није обезбедио други, стабилнији извор финансирања неопходних годишњих радова на одржавању и ревитализацији система за одводњавање.

Одбрана од поплава од унутрашњих вода на појединим локацијама у Војводини спроводи се већ око месец дана. Тренутно је одбраном од поплава обухваћено око 60.000 хектара пољопривредног земљишта, од чега се највећи део налази у Банату. Од тих површина, око 40 процената је превлажено земљиште, док је око седам процената или око 4.000 хектара под водом.

Извор:Дневник