Home » Вести » Србија: Осигурана производња на свега 8% површина

Србија: Осигурана производња на свега 8% површина

ддор нови садНОВИ САД – Осигурање у пољопривреди на нашим просторима није довољно заступљено иако га држава субвенционише са 40 одсто за површине до двадесет хектара обрадивог земљишта. Да би се пољопривредници мотивисали за производњу без ризика Задружни Савез Војводине је у сарадњи са осигуравајућом кућом ДДОР покренуо акцију афирмације осигурања.

 

 На скупу пољопривредника у осигуравајућој компанији ДДОР државни секретар у Министарству пољопривреде Данило Голубовић рекао је за РТВ да држава не условљава субвенционисање пољопривредне производње полисама осигурања, као што је то случај у неким економски развијенијим државама, али настоји да га афирмише као неопходност субвенционишући осигурање у износу од четрдесет одсто уплаћене премије.

Председник Задружног Савеза Војводине Радислав Јованов је, обраћајући се пољопривредним произвођачима, истакао задовољство што је све више оних који своја улагања и рад не желе да излажу ризику и предложио да ресорно министарство субвенционише осигурање и за површине веће од двадесет хектара.

Помоћник генералног директора ДДОР-а Маурицио Вала је истакао да поверење у осигурање у последње време ипак има узлазни тренд.

„На том плану смо много радили протеклих месеци. Састајали смо се са пољопривредним произвођачима и решавали њихове недоумице. Осигурати производњу је веома важно, јер у послу импровизација није пожељна. Тим више што је пољопривреда најважнији економски сектор Србије“, истакао је Вала и рекао да је управо овај период године прави тренутак за осигуравање производње.

„Сетва је негде почела, неки произвођачи се још нису определили за сетвену структуру, а до краја априла би у сваком случају требали да осигурају своју производњу“, закључује Вала.

У Србији је осигурано свега осам процената пољопривредне производње, Војводина бележи неколико процената више, али све то указује на чињеницу да свест о осигурању није на високом нивоу, па су зато овакве акције вредне пажње, чуло се на веома посећеном скупу посвећеном осигурању пољопривреде.

(РТВ)