Home » Биљна производња » Правилник о подстицајима у органској биљној производњи

Правилник о подстицајима у органској биљној производњи

– ,,Службени гласник РСˮ, број 60/23 од 21. јула 2023. године –

Овим правилником ближе се прописују услови, начин и образац захтева за остваривање права на подстицаје за органску биљну производњу, као и максимални износ подстицаја по кориснику.

Право на подстицаје  остварује правно лице, предузетник и физичко лице – носилац комерцијалног породичног пољопривредног газдинства.

Захтев за подстицаје у органској биљној производњи, подноси се у складу са објавом Јавног позива који објављује Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде-Управа за аграрна плаћања.

Подстицаји за органску биљну производњу остварују се за површине под органском биљном производњом у складу са овим правилником и утврђују се у износу који се увећава у одговарајућем процентуалном износу у односу на износ за основне подстицаје за биљну производњу и регрес за гориво, ђубриво и семе, у складу са посебним прописом којим се уређује расподела подстицаја у пољопривреди и руралном развоју.

Увећање максималног износа подстицаја за подручја одређених управних округа у складу са посебним прописом којим се уређује расподела подстицаја у пољопривреди и руралном развоју утврђује се према месту у коме се налази пољопривредно земљиште под органском биљном производњом које је предмет подстицаја.

Јавни позив за подстицаје за органску биљну производњу расписан је 24. јула и трајаће до 25. августа 2023. године.

Подстицаји за органску биљну производњу износе 63.000 динара по хектару и пољопривредно газдинство може конкурисати највише за 20 хектара обрадиве земље.

Сви заинтересовани пољопривредни произвођачи могу поднети пријаве за подстицаје на порталу еПодстицаји.

Највиши укупни износ подстицаја који корисник подстицаја може да оствари у једној календарској години је 1.260.000 динара.

Комплетан правилник и јавни позив, можете преузети у прилогу текста.