Home » Кредити » Банкарски кредити » NLB банка » NLB банка : 1.000.000,00 дин. за органску производњу

NLB банка : 1.000.000,00 дин. за органску производњу

 III Конкурс НЛБ банке а.д. Београд за најбољи пројекат из области органске производње и прераде хране

НЛБ Банка Београд  по трећи пут расписује конкурс за избор најбољег пројекта за органску производњу и прераду хране. Циљ овог конкурса је вишесутрук: да подржи и помогне органску производњу и прераду хране у Србији; да подстакне нове и постојеће пољопривредне произвођаче и прерађиваче да прошире знања и повећају своју могућност да прошире органску производње и прераде хране.

Органска пољопривреда и производња хране безбедне по здравље људи будућност је пољопривреде, како у Европи, тако и у целом свету. Она је законски регулисан систем контролисане и сертификоване производње хране који припрада одрживој пољопривреди, обједињујући традицију и нова научна и технолошка знања уз поштовање природних принципа. Међусобно повезане методе омогућују да се испуне захтеви потрошача за квалитетом и здравственом безбедношћу хране и истовремено допринесе заштити биодиверзитета и заштити животне средине.

Органска храна је здравствено безбедна јер не садржи пестициде, тешке метале, антибиотике, хормоне, ГМО и аддитиве. Садржи више суве материје, минералних материја, посебно калијума, гвожђа и магнезијума, витамина, посебно витамина Ц, бета каротена, флавонида (до 70%), као и других биолошки активних материја – антиоксиданаса. У поврћу је око 90% мање нитрита; у месу је већи садржај незасићених масних киселина, посебно омега 3; млеко не садржи по здравље штетне материје (микотоксини и др). Храна има природан укус, мирис и боју карактеристичну за врсту и сорту. Све то даје органски произведеној храни вишу нутритивну вредност у односу на конвенционално произведену храну.

Органска пољопривреда подразумева процес одрживог развоја руралне средине у складу са расположивим ресурсима, традицијом, биоразградивим потенцијалом станишта и представља заокружену и целовиту фармерску производњу, са уравнотеженом биљном и сточарском производњом.

Органска производња обезбеђује подршку међународних организација за очување животног амбијента и животне средине и тиме доприноси и глобалној популаризацији једне земље и њене привреде. Република Србија је у погледу извоза прехрамбених производа у великој мери оријентисана на тржиште европских земаља. Повећањем органске (сертификоване) производње и прераде хране омогућује се не само задовољење потреба домаћег тржишта, већ и њен извоз на тржиште Европе, али и других делова света.

Све детаље о конкурсу можете пронаћи на     http://www.nlb.rs/organic/