Home » Вести » Незадовољни сточари данас почињу са блокадом саобраћајница

Незадовољни сточари данас почињу са блокадом саобраћајница

Удружења која окупљају незадовољне пољопривреднике из Мачве, Срема, Поцерине, Баната и Бачке одлучила су да у петак од 11 сати тракторима и другом механизацијом блокирају више од 100 саобраћајница и мостова на територији Србије. Ово је, како кажу сточари, блокада упозорења, а уколико ни тад Влада и Министарство пољопривреде не усвоје њихове захтеве, радикализоваће протесте. После протеста упозорења одржаног пре два дана у Богатићу, Влада и Министарство пољопривреде нису пронашли решење о интервентном откупу товљених свиња и млека, као ни за још осам постављених захтева и питања, кажу сточари. – Оно што су понудили је неприхватљиво. Нуде 15.000 тона кукуруза у робну размену, а нису донели паритете. Већини пољопривредника то не одговара, њима треба новац за сетву и гориво. Месец дана је прошло од како смо министарству доставили спискове и количине товљеника а ништа нису предузели. Кланичари дају и мање од 100 динара за товљенике. Преварили су нас по ко зна који пут – каже Златан Ђурић, председник Уније пољопривредних произвођача из Сремске Митровице.

Унија пољопривредника захтева да робне резерве откупе товљене свиње по 185 дин/кг, да се организује интервентни откуп млека, као и да се до краја године забрани увоз меса, месних прерађевина, млека и млечних производа. Само у Мачви и Срему има више од 50.000 товљеника које нема ко да купи. У последњих месец дана поједине млекаре у Србији престале су да откупљују млеко од малих произвођача, оних који су им дневно испоручивали мање од 20 литара. Због, како кажу увоза млека у праху и сурутке, створио се вишак домаћег млека. Прогнозе су још мрачније, јер се за неколико дана укидају квоте у земљама ЕУ, па се очекује увоз млека и млечних производа што ће домаће фармере потпуно уништити. Блокада путева је само упозорење надлежним државним органима да наш проблем схвате озбиљно јер је ситуација заиста озбиљна. Не желимо да кажњавамо грађане, да онемогућимо децу да путују у школу, људе на посао, то нам није намера.

Уколико се Влада и Министарство пољопривреде оглуше о наше захтеве, ми ћемо протесте и блокаде радикализовати – каже Мирко Ђурић, један од организатора протеста. Сточари не желе да открију које ће све саобраћајнице данас бити блокиране, кажу да ће их бити више од 100 у Шапцу, Богатићу, Коцељеви, Владимирцима, Сремској Митровици, Шиду, Пожаревцу Банату, Бачкој, Срему. За сада се не зна колико дуго ће трајати блокада ових саобраћајница.

(Блиц)