Home » Вести » Млади пољопривредници у систем ПИО осигурања

Млади пољопривредници у систем ПИО осигурања

Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић изјавио је 31. јануара 2017. године у Сомбору да је један од циљева увођења нове мере подршке младим пољопривредним произвођачима и смањење незапослености у Србији.

„Када је реч о младим пољопривредним произвођачима то је једна од мера које Влада Републике Србије намерава да спроведе у 2017. години. Обезбеђена су средства и у Републичком буџету и буџету АП Војводине“, изјавио је Недимовић.

Министар је објаснио да је циљ поменуте мере да се максимално промовише пољопривредна производња у оним делатностима које имају добре перспективе, попут воћарства, повртарства и говедарства, као и да се млади мотивишу да се баве пољопривредном производњом.

„То ће бити једна врста грантова, 75 одсто средстава која ће се давати унапред како би се реализовала пољопривредна производња. Оно што тражимо од младих пољопривредника је да уђу у систем пензијско- инвалидског осигурања, тако да можемо да кажемо да они немају више статус незапослених лица. На тај начин ћемо се између осталог борити против незапослености“, истакао је Недимовић.

У наредним дана биће објављени и јавни позиви за набавку пољопривредне механизације, најавио је Недимовић који је данас посетио Сомбор, Апатин и Оџаке где је разговарао са представницима локалних самоуправа и пољопривредницима о проблемима са којима се суочавају, а такође и представио нове мере подршке и активности министарства.

„Имамо једну нову меру коју до сада нисмо имали, то је набавка трактора за воћарство, виноградарство и повртарство до 75 киловата снаге где ћемо враћати до 50 одсто средстава у односу на вредност ове опреме“, прецизирао је министар Недимовић.

Он је додао да су у буџету за ову годину предвиђена средства и за набавку остале пољопривредне механизације, подсећајући да је аграрни буџет ове године за скоро 3,5 милијарде динара већи него претходне године.

„Све смо буквално искористили да повећамо конкурентност пољопривредних произвођача тако што ћемо подстицати њихове инвестиције у опрему, објекте или прерађивачке капацитете … све оно што може да направи нову додату вредност у пољопривреди“, нагласио је Недимовић.

Извор: МПЗЖС