Home » Вести » Иновативно – едукативни програми унапређења органске производње у функцији руралног развоја

Иновативно – едукативни програми унапређења органске производње у функцији руралног развоја

poljoprivredni-fakultet-novi-sad-logoУниверзитет у Новом саду, Пољопривредни факултет, Департман за економику пољопривреде и социологију села, Трг Доситеја Обрадовића бр. 8, 21 000 Нови Сад,тел: 021/ 485-3397; 458-138;

 Др Вељко Вукоје, ванр. проф., моб: 063 836 7718, vukoje@polj.uns.ac.rs

 

 

Пројекат „Иновативно-едукативни програми унапређења органске производње у функцији руралног развоја“ финансиран је од стране Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије.

Пројекат се реализује у оквиру научноистраживачких, развојних и иновативних програма унапређења стручног знања и усавршавања људских капацитета у пољопривреди. Носилац пројекта је Пољопривредни факултет у Новом Саду, Департман за економику пољопривреде и социологију села.

У реализацији пројекта, заједно са стручњацима Пољопривредног факултета, учествују и саветодавци из партнерских организација (ПСС Рума и ПСС Шабац), који имају вишегодишњу успешну сарадњу и изграђено поверење са произвођачима на терену.

Пројекат се не бави класичним проблемима технологије органске производње, већ су у фокусу превасходно економска и правно-нормативна питања овог начина производње (значај и заступљеност у свету, региону и Републици Србији; природни, тржишни и други потенцијали за раст органске производње у нашој земљи; затим домаћа и ЕУ правна и друга регулатива у вези са овим начином  производње, стандарди и процедуре за сертификацију органске производње, евиденција, обрачун и анализа трошкова и резултата у органској производњи итд.). Основни циљ пројекта је да се изврши едукација одређеног броја пољопривредних произвођача из наведених области.

Едукације произвођача успешно се реализују подручју Срема и Мачве, конкретно у Руми, Грабовцима, Иригу и Шапцу. Треба нагласити да је заинтересованост и одзив произвођача изузетно добар у свим местима, чак дупло већи него што је предвиђено планом пројекта. Очигледна је велика потреба произвођача за новим знањима  из области економије и управљања самим газдинством.

Резултати односно користи од реализације пројекта су бројни и врло значајни, у кратком и дугом року. То су превасходно унапређење квалитета саветодавног рада, процеса управљања органском производњом односно пољопривредним газдинством у целини, остваривање бољих производно-економских резултата на газдинствима, подизање нивоа конкурентности на домаћем и страним тржиштима и сл.

У крајњем ефекту, све ово представља значајан подстицај пољопривредном и свеукупном руралном развоју Републике Србије.

Предавање 18.11.2015. године у Руми у Средњој пољопривредно-прехрамбеној  школи “ Стеван Петровић-Бриле“:

img_6069-300x225 img_6108-300x225

img_6114-300x225 

Предавање 19.11.2015. године у Грабовцима у Дому културе:

img_62113-300x227 

img_6225-300x225 

Предавање 25.11.2015. године у Општини Ириг  у сали СО Ириг:

img_6271-300x225 

img_6282-300x225 

Видео запис са предавања у Општини Ириг, можете погледати овде.

Предавање 26.11.2015. године  у ПСС Шабац:

img_6318-300x225 img_6297-300x225

 img_6359-300x225

Пројектним активностима је предвиђена посета органским произвођачима и произвођачима из периода конверзије на терену Срема, у циљу  претстављања књиговодствене евиденције на практичним примерима у датој производњи.

  1. Посета газдинству Верице и Нурдина Мујкановић

Воћњак је смештен на падини Фрушке Горе, општина Ириг. Садња је обављена у јесен 2006.на површини 1,3 ха,а од 20.07.2007.се налази у прелазном року,тако да је први род био 2010. године,органски производ. Воћне врсте су орах и кајсија. Сорте ораха су: Расна,Гајзенхајм, Шеиново и Шампион. Сорте кајсије су:НС-4 и Новосадска родна. Планира да прошири производњу на околним парцелама, садњом кајсије. Његово опредељење да се бави органском производњом је због могућности извоза,више цене производа и обезбеђеног пласмана, а овом производњом даје значајан допринос заштити животне средине. Жеља му је да кајсију продаје као сушен производ.За комбинован засад се определио да би убирао кајсију док не пророди орах.Након ступања ораха у период пуне родности,кајсија се вади,а на парцели остаје само орах. Агротехничке мере су резидба на узгојни облик,обрада у реду и међуредном простору и дозвољени препарати у заштити кајсије.

Његове потешкоће у току производње су пре свега у непостојању информација о технологији производње.

Члан је и један од оснивача удружења произвођача и љубитеља органске хране „VitaS“ Рума, Националне асоцијције „Serbia organica“,сарадник Центра за органску производњу Селенча и организује едукативне програме из области органске производње.Сарађује са удружењима која промовишу органску производњу, одрживи развој и заштиту животне средине.

edukacija-kod-mujkanovica organski-zasad-mujkanovici

 kajsija-mujkanovic

  1. Посета газдинству Бранислава Рахара, Грабовци,општина Рума

bane-rahar-aronija-300x209Газдиство се налази у трећој години конверзије, засад ароније. На терену Грабоваца се налази око 20 ха засад ароније у периоду конверзије, код других произвођача, па Бранислав планира изградњу погона за прераду ове воћне врсте.

Има изграђен простор, адаптиран у складу са стандардима које захтева органска производња,а кад обезбеди финансијска средства, у плану је набавка опреме за цеђење сока, сушење плодова и паковање.

 

  1. Сеоско домаћинство Мирјане Хемун

Одабрано газдинство нема органску производњу, али је пример сарадње са органским произвођачима и истиче мултифункционалну улогу органске производње.

Ово домаћинство организује теоријске обуке из области органске производње, бави се прерадом традиционалних производа, а има сертификовану производњу у складу са Законом о безбедности хране.Основна делатност домаћинства је прихват и смештај туриста, а здрава храна је један од туристичких садржаја.

Рурални образовни туризам је облик одрживог туристичког развоја који посетиоцима омогућава да се упознају са пољопривредним подручјима и занимањима, локалним производима, традиционалном кухињом и животом на селу, културом и обичајима, водећи рачуна о животној средини и традицији. Образовни туризам утиче на развој региона, доприносећи тако економском и социјалном развоју руралног подручја и животне средине.

Обукама и радионицама стичу се основне информације о могућностима развоја на газдинству и локалној заједници, што утиче на регионални развој.

hemun-mirjana proizvodi-mirjane-hemun-300x225

Значајније повећање обима производње органског воћа у Срему, могуће је остварити кроз два основна модела: конверзијом (превођењем) постојећих засада из конвенционалне у органску производњу или подизањем нових засада.

Прелазак из конвенционалне у органску производњу треба обавити постепено преко система интегралне производње да би се: успоставила еколошка равнотежа у засадима, изградио позитиван однос воћара према органском поступку гајења, унапредио ниво знања кроз континуирану обуку и умањиле последице евентуалног привременог пада приноса.

У процесу интегралне производње воћари би се постепено уверили у могућности система интегралне заштите, неге и исхране биљака, значај и улогу корисних инсеката и других организама, значај агротехничких мера и значај еколошке равнотеже као темељног принципа на коме почива одрживост органске производње.

Подизање нових засада је повољнији модел, али захтева висок ниво обученостизаинтересованих произвођача и подразумева континуирану обуку о технологији гајења.

Образовна газдинства настају када успешна пољопривредна газдинства одлуче да размене практична искуства са заинтересованим посетиоцима, нудећи различите образовне програме који су засновани на активностима која спроводе.

Органска производња воћа на терену Срема се развија на основу досадашњих позитивних искустава неколико пољопривредних газдинстава која поштују основне принципе и стандарде.

Пројектне активности ће олакшати књиговодствену евиденцију органским произвођачима, али за значајније повећање површина под овим видом производње је потребна континуирана активност свих актера у ланцу производње хране.

Едукативне материјале, можете преузети у прилогу текста:

 Овом приликом захваљујемо се свима који су учествовали у  реализацији пројекта:

ministarstvo-poljoprivrede poljoprivredni-fakultet-novi-sad-logo-jpg1 pss-ruma

udruzenje-poljoprivrednika-opstine-ruma vitas