Home » Вести » FADN- вођење књиговодствених података на пољопривредном газдинству

FADN- вођење књиговодствених података на пољопривредном газдинству

Успостављање Система рачуноводствених података на пољопривредним газдинствима у
Републици Србији
(Farm Accountancy Data Network – FADN) EuropeAid/129873/C/SER/RS
У процесу приступања Европској унији пољопривреда Републике Србије треба да прилагоди низ прописа и стандарда и усвоји одређене захтеве у складу са циљевима Заједничке пољопривредна политике (Common Agricultural Policy – CAP), међу којим је и успостављање Система рачуноводствених података на пољопривредним газдинствима (Farm Accountancy Data Network – FADN).
Успоставаљање система рачуноводствених података на пољопривредним газдинствима у Републици Србији припрема, организује и спроводи Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде. Значај и сложен процес успостављања FADN система захтева вишегодишње планирање и координацију рада великог броја учесника уз подршку свих одговарајућих институција и уз техничку помоћ коју обезбеђује Делегација Европске уније у Републици Србији.
У процесу успостављања система учествују и Републички завод за статистику, Секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство Аутономне покрајине Војводине, Институт за примену науке у пољопривреди, Пољопривредне саветодавне службе и пољопривредни произвођачи.
У оквиру припреме за успостављање FADN система у периоду од 2011. године Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је подржано кроз пројекат техничке помоћи који финансира Европска унија, „Успостављање система рачуноводствених података на пољопривредним газдинствима у Републици Србији-(Establishment of the Serbian Farm Accountancy Data Network)”. Стручњаци пројекта заједно са Министарством и осталим институцијама спроводе фазе пројекта у циљу успостављања FADN система у Републици Србији у складу са стандардима и прописима Европске Уније  и националним законодавством.
Успостављања FADN система у Републици Србији за Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је од изузетног значаја јер ће кроз многобројне показатеље добити свеобухватни прегледа организационо’-економских карактеристика националне пољопривреде и израдити базе података и аналитичке извештаје међународно упоредиве, засноване на најзначајнијим обележјима у области пољопривреде који су неопходни за креирање спровођење одрживе пољопривредне политике у Републици Србији.