Home » Вести » Расподељено 46 милиона динара за прераду пољопривредних производа у АП Војводини

Расподељено 46 милиона динара за прераду пољопривредних производа у АП Војводини

Конкурс за доделу подстицајних средстава за суфинансирање малих прерађивачких капацитета у АП Војводини у 2014.години намењен је носиоцима и члановима регистрованих пољопривредних газдинстава, земљорадничким задругама и предузетницима. За његову реализацију планирана су средства у укупном износу од 46.277.915,00 динара.

Предмет конкурса је проширење привредних активности на селу. Подстицајна средства ће се користити за суфинансирање адаптације објеката за прераду пољопривредних производа, набавку опреме за прераду воћа и поврћа, грожђа, уљаних култура, лековитог, зачинског и ароматичног биља, пчелињих производа, кошница и пчелињих друштава.

У Покрајинском секретаријату за пољопривреду, водопривреду и шумарство данас су потписани уговори са 14 корисника, чија вредност износи 10.841.982,00 динара.

Највећи део средстава, у износу од 8.057.020,00 динара, односно 74,3%, усмерен је у адаптацију објеката за прераду воћа и поврћа, набавку опреме за прераду воћа, поврћа и опреме за хладњаче. За набавку опреме за прераду грожђа и адаптацију објеката за прераду грожђа издвојено је 1.316.278,00 динара, односно 12,1%. За адаптацију објеката за прераду пчелињих производа и набавку опреме за прераду пчелињих производа издвојено је укупно 684.933,00 динара, за набавку опреме за прераду уљаних култура 783.751,00 динара.

Потписивањем ових уговора, данас је завршена додела бесповратних средстава по конкурсу за суфинансирање малих прерађивачких капацитета у АП Војводини за 2014. годину. Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство расписао је конкурс у другој половини априла и он је трајао је до утрошка планираних 46 милиона динара.

До данас су већ потписана тридесет два уговора, а са данашњим уручивањем уговора има укупно четрдесет шест корисника за ову годину. Подстицајна средства Секретаријата, за инвестиције по овом конкурсу, предвиђена су у износу до 50% реализованог улагања.