Home » Вести » 100 питања о ЕУ за пољопривреднике

100 питања о ЕУ за пољопривреднике

Заједничка пољопривредна политика (ЗПП) сматра се најзначајнијом и најкомплекс­нијом заједничком политиком Европске уније (ЕУ). За сваку државу кандидата за чланство у ЕУ пољопривреда представља једну од области у којој има највише изазо­ва, јер око трећину правних тековина ЕУ чине прописи који се односе на овај сектор.

Осим на пољопривредне активности, ЗПП утиче и на многе друге секторе као што су: заштита животне средине, запошљавање, одговори на климатске промене и би­одиверзитет. Како је пољопривреда од суштинске важности за позитиван привредни и друштвени развој руралних средина ЕУ, може се рећи да ЗПП ЕУ није политика само за пољопривреднике, већ за све грађане ЕУ, јер се тиче свих нас.

ЕУ издваја значајна средства за постизање одрживе пољопривредне и прехрамбене производње, а ЗПП је добар инструмент за “зелену” и “паметну” пољопривреду. То је динамична политика која је, суочавајући се са многим изазовима у својој 50 година дугој историји, веома напредовала. Од својих почетака, доживела је неколико рефор­ми, са циљем да се постигне висок ниво безбедности хране, доступност хране свим грађанима и пристојан живот за пољопривреднике.

Година 2013. представља нову прекретницу у историји ЗПП, јер је по први пут анализи­ран и реформисан целокупни правни оквир у овој области. ЗПП за период 2014-2020. година јача везу између два основна стуба помоћи пољопривредним произвођачима, уз већу повезаност између мера, праведнију расподелу средстава, већи акценат на „зеленом“ приступу производњи, уз осигурање безбедности хране и јачање развоја у руралним срединама. Такође, ЗПП још ефикасније доприноси конкурентности и одр­живој пољопривреди ЕУ.

Привредна комора Србије је крајем 2011. године иницирала и израдила публикацију под називом “Питања и одговори о ЕУ за пољопривреднике” и у њеном првом издању омогућила најширем кругу заинтересованих страна да се упознaју са овом комплекс­ном и захтевном политиком ЕУ.

После веома добро прихваћеног првог издања брошуре, а након значајних промена које су се десиле како у Европској унији, тако и у Србији, припремљено је друго, из­мењено и допуњено издање, чији садржај одражава све ове промене.

Једна од промена у овом издању је и у броју питања. Овога пута сакупили смо тачно сто ваших питања и приредили одговоре на њих. Међутим, ту није крај. Позивамо све грађане, пољопривреднике, предузетнике, предузећа, задруге и друге да нам се сло­бодно обрате са питањима и недоумицама – које ћемо узети у обзир за неко следеће издање ове брошуре које ће, надамо се, одговарати неким новим изазовима Србије на путу ка њеном чланству у ЕУ.

Извор:Привредна комора Србије

100 питања о ЕУ за пољопривреднике можете преузети у прилогу текста.