Home » Презентације и алати » Анализе и ставови » 10 корака до решења за „свињарије“ у Србији

10 корака до решења за „свињарије“ у Србији

10 корака до решења за „свињарије“ у Србији

  1. Елиминисати свињску кугу у Србији (2015-2017) и омогућити извоз и превоз свиња и свињског меса у земљама ЕУ.
  2. У року од 15 дана усагласити прописе Србије са ЕУ о дужини чувања и коришћења замрзнутог свињског меса на 6 месеци.
  3. У року од 15 дана прописати обележавање земље порекла и произвођача меса које се продаје на меру у трговини у Србији.
  4. У року од 15 дана означити свињско месо од свиња које нису храњене ГМ производима или прерађевинама од ГМО (сојина сачма, кукуруз, …).
  5. У 2015. години формирати два репроцентра за свињарство ради побољшања генетике и продуктивности свиња у Србији.
  6. До јуна 2015. године прописати минималне услове за прераду и пласман свињског меса и прерађевина од свињског меса у домаћој радиности.
  7. У 2015. години организовати Националну задругу произвођача свиња (НЗПС) ради заједничке набавке приплодних крмача и нерастова (сперме), концентроване хране (без додатака сировина од ГМО), опреме за прасилишта и товилишта и ветеринарских лекова.
  8. У 2015. години припремити пројекте за две кланице НЗПС и конкурисати за средства IPARD-а.
  9. У 2015. години формирати Националну потрошачку задругу Србије (НПЗС), ради директног повезивања са кланицама НЗПС и елиминисања свих посредника између произвођача и потрошача – како би произвођачи свиња, преко кланица НЗПС, добили део додате вредности својих свиња преко меса и прерађевина од свињског меса а потрошачи куповали те производе по ценама нижим него у трговини.
  10. Одмах организовати маркетинг кампању „Купујмо наше месо без ГМО“ за солидарност произвођача и потрошача – НЗПС и НПЗС.

Проф. др Миладин М. Шеварлић