Home » Вести » АПВ: Бесповратна средства за наводњавање у 2024. години

АПВ: Бесповратна средства за наводњавање у 2024. години

КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ СРЕДСТАВА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ НАБАВКЕ ОПРЕМЕ И СИСТЕМА ЗА НАВОДЊАВАЊЕ И ОПРЕМЕ ЗА ПОБОЉШАЊЕ ВОДНОГ, ВАЗДУШНОГ И ТОПЛОТНОГ РЕЖИМА БИЉАКА У АП ВОЈВОДИНИ У 2024. ГОДИНИ.

 Предмет конкурса је додела бесповратних средстава за суфинансирање набавке опреме и система за наводњавање, опремање бунара, набавка пумпи и агрегата за наводњавање, набавка система за наводњавање вештачком кишом, субиригација, материјала за покривање повртарских и воћарско – виноградарских култура и цвећа у циљу заштите од мраза и корова – агротекстили, агрил, малч фолије и друго.

У циљу удруживања пољопривредних газдинстава, боље искоришћености изграђених система за наводњавање у АП Војводини и заливања великих површина употребом самоходних аутоматских широкозахватних уређаја за заливање, предвиђена је могућност да више регистрованих пољопривредних газдинстава, за реализацију инвестиције у системе за наводњавање у типу „ренџер”, „центар пивот”, „корнер пивот“ и „линеар”, заједнички поднесу једну пријаву, којом се одређује пољопривредно газдинство – носилац заједничког улагања.

ВИСИНА ПОДСТИЦАЈНИХ СРЕДСТАВА

За реализацију активности предвиђено је укупно 370.000.000,00 динара.

Максималан износ бесповратних средстава по једној пријави не може бити већи од 7.000.000,00 динара односно 7.700.000,00 динара.

Минималан износ бесповратних средстава по једној пријави износи 21.000,00 динара, а разматраће се само пријаве чија је вредност прихватљивих трошкова инвестиције једнака 35.000,00 динара, или већа од тог износа.

Приликом обрачуна, узима се вредност инвестиције без пореза на додату вредност (ПДВ).

НАЧИН ДОДЕЛЕ ПОДСТИЦАЈНИХ СРЕДСТАВА

Бесповратна средства за подршку инвестиција по овом конкурсу утврђују се у износу до 60% од прихватљивих трошкова инвестиције.

За подносиоце пријава: физичка лица, предузетнике и правна лица, чије је газдинство регистровано на подручју са отежаним условима рада у пољопривреди, жене носиоци пољопривредних газдинстава, земљорадничкe задруге, физичко лице и оснивач правног лица млађи од 40 година, бесповратна средства за подршку инвестиција по овом конкурсу утврђују се у износу до 70% од укупних прихватљивих трошкова ивестиције (у случају да правно лице има више оснивача и уколико је само један оснивач старији од 40 година, а други млађи, бесповратна средства утврђују се у износу до 60% од прихватљивих трошкова инвестиције)..

Приликом обрачуна, узима се вредност инвестиције без пореза на додату вредност (ПДВ).

Подносилац пријаве може поднети само једну пријаву по конкурсу за једну врсту производње (један сектор производње). Једна пријава може да обухвати више инвестиција у оквиру једне врсте производње.

Покрајински секретаријат путем свог надлежног сектора може да наложи Пољопривредној стручној и саветодавној служби АП Војводине да утврди чињенично стање на терену – НУЛТА КОНТРОЛА. НУЛТОМ КОНТРОЛОМ се сматра утврђивање затеченог чињеничног стања на терену. Инвестиције започете пре нулте контроле се не прихватају.

Приликом разматрања поднетих пријава за остваривање бесповратних средстава, признаваће се само инвестиције реализоване након 01.01.2024. године.

ПРАВО НА УЧЕШЋЕ НА КОНКУРСУ

Право на подстицаје остварују лица која су уписана у Регистар пољопривредних газдинстава и налазе се у активном статусу, и то:

  1. физичко лице:
  • носилац регистрованог комерцијалног породичног пољопривредног газдинства,
  • предузетник регистровано пољопривредно газдинство.
  1. правно лице:
  • привредно друштво регистровано пољопривредно газдинство,
  • земљорадничка задруга регистровано пољопривредно газдинство,
  • сложена задруга регистровано пољопривредно газдинство.
  1. носилац заједничког улагања:
  • физичко лице носилац регистрованог пољопривредног газдинства, предузетник или правно лице овлашћено од стране два или више физичких лица, предузетника или правних лица регистрованох пољопривредних газдинстава у поступку реализације заједничког улагања.
  1. верске заједнице,цркве и манастире

Лице из става 1. ове тачке остварује право на подстицаје за инвестиције у следећим секторима:

  1. Сектор воће,
  2. Сектор поврће,
  3. Сектор винове лозе,
  4. Сектор цвеће,
  5. Сектор осталих усева.

СПЕЦИФИЧНИ УСЛОВИ ЗА УЧЕШЋЕ НА КОНКУРСУ

  1. Подносилац пријаве, може да аплицира за инвестиције које се односе на улагање у опремање цевовода зa максималну дужину цевовода од 2.000 m;
  2. Подносилац пријаве, може да аплицира за највише две машине у типу „тифона“;
  3. за инвестиције које се односе на улагање у Соларне панел системе, неопходно је доставити технички опис компонената система за наводњавање, снагом израженом у kW са детаљним техничким описом свих елемената система и са приказом симулације рада система;
  4. Подносилац пријаве, може да аплицира за инвестиције које се односе на улагање у Системе за наводњавање у типу „ренџер”, „центар пивот”, „корнер пивот“ и „линеар” уколико се наводњава по једној машини најмање 20 хектара површине пољопривредног земљишта, која представља целину, коју чине једна или више катастарских парцела, уписаних у Регистар пољопривредних газдинстава;
  5. Уколико се систем за наводњавање поставља на земљишту, које се налази у закупу у државној својини, подносилац пријаве, а у поступку реализације заједничког улагања сви учесници, морају да имају сагласност о инвестиционим улагањима.

Сектор воће и винова лоза:

  1. Корисник средстава, у зависности од врсте инвестиције остварује правo на суфинансирање инвестиције у сектору воћа и винове лозе ако у Регистру пољопривредних газдинстава има уписано воће/грожђе у складу са шифарником биљне производње и ако је предмет инвестиције везан за производњу тог воћа/грожђа.

Сектор поврћа

  1. Корисник средстава, у зависности од врсте инвестиције остварује правo на суфинансирање инвестиције у сектору поврћа ако у Регистру пољопривредних газдинстава има уписано поврће у складу са шифарником биљне производње и ако је предмет инвестиције везан за производњу тог поврћа.
  2. Лице из става 1. овог члана остварује правo на суфинансирање инвестиције за прихватљиве инвестиције чија је противвредност до 49.999 евра.

Сектор цвеће

  1. Корисник средстава, у зависности од врсте инвестиције остварује правo на суфинансирање инвестиције у сектору цвеће, ако у Регистру пољопривредних газдинстава има уписано цвеће у складу са шифарником биљне производње и ако је предмет инвестиције везан за производњу цвећа.
  2. Лице из става 1. овог члана остварује правo на суфинансирање инвестиције у сектору цвећа ако у Регистру пољопривредних газдинстава има уписано до 49,99 ha цвећа.

Сектор остали усеви

  1. Корисник средстава, у зависности од врсте инвестиције остварује правo на суфинансирање инвестиције у сектору остали усеви (житарице, индустријско, крмно биље, зачинско биље и друго), ако у Регистру пољопривредних газдинстава има уписане остале усеве у складу са шифарником биљне производње и ако је предмет инвестиције везан за производњу тих усева.
  2. Лице из става 1. овог члана остварује правo на суфинансирање инвестиције у сектору осталих усева ако у Регистру пољопривредних газдинстава има уписано до 99,99 ha осталих усева, осим земљорадничких задруга, које у Регистру пољопривредних газдинстава могу имати усписано више од 99,99 ha осталих усева.

ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЈА

Документација која се подноси на Конкурс:

За физичка лица и правна лица:

  1. читко попуњен образац пријаве са обавезним потписом и потписаним изјавама подносиоца пријаве, у прилогу обрасца;
  2. фотокопија личне карте или очитана чипована лична карта носиоца регистрованог пољопривредног газдинства или овлашћеног лица у правном лицу;
  3. Извод из Регистра пољопривредних газдинстава, не старији од 30 дана, за подносиоца пријаве, а у поступку реализације заједничког улагања за све учеснике:
    • подаци о пољопривредном газдинству,
    • структура биљне производње;
  4. доказ о измиреним доспелим пореским обавезама закључно са 31.12.2023. године (издато од стране надлежног органа јединице локалне самоуправе пребивалишта, односно седишта подносиоца пријаве, као и надлежног органа локалне самоуправе где се налази предметна инвестиција, уколико се предметна инвестиција налази на територији друге локалне самоуправе, у АПВ) за подносиоца пријаве, а у поступку реализације заједничког улагања за све учеснике;
  5. доказ о измиреним доспелим обавезама за закуп пољопривредног земљишта у државној својини (потврда надлежног органа, или фотокопија уговора са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде и доказ o извршеном плаћању), за подносиоца пријаве, а у поступку реализације заједничког улагања за све учеснике;
  6. за инвестиције чија је вредност иста или већа од 150.000,00 динара:
    • предрачун са пропратним актом добављача у коме ће бити исказана цена без ПДВ-а, ПДВ и цена са ПДВ-ом, и спецификација опреме која садржи основне карактеристике опреме (коначан оригинал рачун мора бити идентичан предрачуну по износу, спецификацији и добављачу опреме);
    • изјава добављача да може извршити испоруку предмета инвестиције из предрачуна до 10. септембра 2024. године;
  7. за подносиоце пријава који аплицирају путем рачуна:
  • уколико је плаћање извршено готовински подноси се фискални рачун са пропратним актом добављача (плаћање готовински је могуће само уколико је вредност инвестиције мања од 1.000.000,00 динара);
  • уколико је плаћање извршено преко текућег рачуна подноси се: оригинал фактура, односно копија електронске фактуре, у складу са законом којим се уређује електронско фактурисање или фискални рачун са пропратним актом добављача у коме ће бити исказана цена без ПДВ-а, ПДВ и цена са ПДВ-ом, појединачно и спецификацијa опреме која садржи основне карактеристике опреме (подаци исказани у обрасцу пријаве морају бити исти као у рачуну) и доказ о извршеном плаћању предметне инвестиције и то извод подносиоца пријаве или извод добављача опреме оверен од стране банке. Уколико добављач није у систему ПДВ-a мора бити назначено на фактури;
  • потписана отпремница за набавку предметне инвестиције или фотокопија потписане отпремнице, која је учитана у систем електронских фактура као прилог електронске фактуре;
  • фотокопија гарантног листа за опрему за коју је, у складу са посебним прописима, утврђена обавеза издавања гарантног листа, односно изјавa добављача да предметна опрема не подлеже обавези издавања гарантног листа;
  • фотокопија уговора о кредиту, уколико је предметна инвестиција набављена путем кредита;
  • фотокопија јединствене царинске исправе (уколико је подносилац пријаве директни увозник) – не старијa од 01.01.2024. године;
  1. за инвестиције које се односе на улагање у Соларне панел системе, неопходно је доставити технички опис компонената система за наводњавање, снагом израженом у kW са детаљним техничким описом свих елемената система и са приказом симулације рада система;
  2. Уколико се систем за наводњавање поставља на земљишту, које се налази у закупу у државној својини, подносилац пријаве, а у поступку реализације заједничког улагања сви учесници, морају доставити сагласност о инвестиционим улагањима;
  3. за инвестиције које се односе на улагање у Системе за наводњавање у типу „ренџер”, „центар пивот”, „корнер пивот“ и „линеар” потребно је да се достави технички опис наведеног система састављен од стране добављача опреме на српском језику;
  4. Носилац заједничког улагања потребно је да достави уговор о заједничком улагању са роком важења најмање шест година, потписан од стране свих учесника и оверен од стране јавног бележника, у коме су дефинисана сва пољопривредна газдинства, која су учесници заједничког улагања, њихова права, обавезе и одговорности, предмет улагања, бројеви катастарских парцела на којима се поставља предметна опрема, заступање, чување и одржавање опреме и други подаци;

Додатна обавезна документација за предузетнике и правна лица:

  1. извод из Агенције за привредне регистре, с пореским идентификационим бројем;
  2. потврда Агенције за привредне регистре о томе да над правним лицем није покренут поступак стечаја и/или ликвидације;
  3. извод из финансијског извештаја, у складу са Законом о рачуноводству („Службени гласник РС“, број 73/2019 и 44/2021-др.закон);
  4. за задруге потврду овлашћеног Ревизијског савеза да задруга послује у складу са Законом о задругама, при чему се потврда издаје на основу коначног извештаја о обављеној задружног ревизији, не старијем од две године, у складу са Законом о задругама.

Додатна обавезна документација за  верске заједнице, цркве и  манастире

  1. Решење о упису Регистар цркава и верских заједница у складу са законом којим се уређују цркве и верске заједнице,и доказ пореским идентификационим бројем;

Документација коју достављају подносиоци пријаве опционо

  1. фотокопија дипломе пољопривредног факултета или сведочанство средње пољопривредне школе (уколико подносилац пријаве нема диплому наведених институција, није потребно достављати другу документацију);
  2. потврда о чланству у земљорадничкој задрузи издата од стране Агенције за привреднe регистре;
  3. фотокопија сертификата за органску производњу или сертификата о заштићеном географском пореклу;
  4. фотокопија важеће потврде о извршеној контроли плодности земљишта које је предмет инвестиције.

ВРЕМЕНСКИ ОКВИР

Конкурс је отворен до 24.05.2024. године.

 НАЧИН ДОСТАВЉАЊА ПРИЈАВА

Пријава с потребном документацијом може се доставити на следеће начине:

Физичко лице, носилац регистрованог пољопривредног газдинства, пријаву са потребном документацијом може доставити:

  • путем ЈП Пошта Србије на адресу: Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Булевар Михајла Пупина 16, 21000 Нови Сад, са назнакoм „КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ СРЕДСТАВА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ НАБАВКЕ ОПРЕМЕ И СИСТЕМА ЗА НАВОДЊАВАЊЕ И ОПРЕМЕ ЗА ПОБОЉШАЊЕ ВОДНОГ, ВАЗДУШНОГ И ТОПЛОТНОГ РЕЖИМА БИЉАКА У АП ВОЈВОДИНИ У 2024. ГОДИНИ“;
  • лично на писарници покрајинских органа управе у згради Покрајинске владе, сваког радног дана од 9 до 14 часова;
  • електронским путем – АгроСенс платформе на начин описан у Упуству о начину подношења електронске пријаве и електронском општењу између органа.

Предузетник, носилац регистрованог пољопривредног газдинства, или правно лице, носилац регистрованог пољопривредног газдинства, пријаву са потребном документацијом доставља искључиво електронским путем – АгроСенс платформа.

Конкурс је отворен до 24.05.2024. године.

Комплетан текст конкурса имате ОВДЕ.

Конкурс за доделу средстава за суфинансирање набавке опреме и система за наводњавање и опреме за побољшање водног, ваздушног и топлотног режима биљака у АП Војводини у 2024. години