Home » Вести » Општина Рума: Одржана трибина за пољопривреднике

Општина Рума: Одржана трибина за пољопривреднике

Јуче је у Руми у сали Средње пољопривредно-прехрамбене школе „Стеван Петровић Бриле“  пред више од 150 пољопривредника, одржана трибина о аграрној политици. Трибину је организовало Удружење пољопривредника Општине Рума.

Теме о којима се говорило су биле:

  1. Аграрна политика Министарства пољопривреде и заштите животне средине у 2016. год.
  2. Субвенционисани кредити за пољопривреду
  3. Фонд за развој пољопривреде Општине
  4. Рeгиoнaлни прojeкти у функциjи рaзвoja пoљoприврeдe – Интeгрaлни систeм нaвoдњaвaњa Срeмa
  5. Коришћење биомасе за производњу топлотне и електричне енергије

Уместо Директора Управе за аграрна плаћања(у даљем тексту УАП) Жарка Радата, који је изненада био спречен да дође, на трибини су говорили следећи представници Управе за аграрна плаћања:

  1. Снежана Луковић-шеф одсека за подстицаје за тов животиња
  2. Драгана Гајић– начелник одељења за одобравање пројеката из програма међународних подстицаја пољопривредне политике(IPARD 2)
  3. Хајран Муслић-руководилац групе за производњу у сточарству
  4. Лазар Поповић-група за правне послове

uprava-za-agrarna-placanjaПредставници УАП представили су аграрну политику Министарства пољопривреде и одговарали на питања која увек постоје када су подстицаји у питању. Незаобилазна тема су биле исплате из 2015. године за сточарство и по ономе што су представници УАП рекли, у наредна два месеца можемо очекивати да сви предмети из прошле године буду решени.

После представљања појединих сектора, представници УАП су на примерима из праксе, указали пољопривредницима које су то најчешће грешке које се чине приликом подношења захтева, како их отклонити и на чега обратити пажњу како би захтеви за подстицаје били комплетни и уредни. Свака допуна документације повлачи за собом успоравње у обради података и самим тим и утиче на брзину доношења решења о исплати подстицајних средстава.

Обзиром да ускоро почиње и подношење захтева за подстицаје инвестицијама у примарну пољопривредну производњу(опрема и механизација), Лазар Поповић је такође указао где се најише греши и која документација је потребна како би пријаве по овом правилнику биле уредне. Било је речи и о потенцијалним изменама овог правилника који би требао да олакша пут пољопривредницима да дођу до подстицајних средстава, али је ова тема остављена да се детаљно обради на следећем састанку.

Велико интересовање влада и за IPARD 2 програм који се највљује да ће бити оперативан од новембра 2016. године када се може очекивати и први јавни позив. О детаљима IPARD 2 мера 1,3 и 7 говорила је Драгана Гајић  из УАП. Најављене су неке од процедура и редослед догађаја од саме припреме инвестиције преко система подношења, контроле и исплате средстава од стране УАП.

Испред Банке Интеза, Јелица Стојшић је са својим сарадницима представила кредитну понуду која је актуелна у 2016. години и појаснила поољопривредницима румске општине на који начин функционише сарадња Банке Интеза и Општине Рума када је у питању регресирање камате на краткорочне кредите. Процедуре и њихово трајање су такође биле предмет разговора.

Посебна тема о којој  се први пут говорило је  и оснивање Фонда за развој пољопривреде Општине Рума за који је предвиђено 90 милиона динара. Средства фонда ће се пољопривредницима додељивати као бесповратна. О Фонду је говорио  др Јован Кромпић, члан општинског већа задужен за пољопривреду и рурални развој у Општини Рума.

Милан Мирић, директор Регионалне развојне агенције Срем је презентовао пројекат Регионалног система наводњавања Срема(финансирала ЕУ) и потребе удруживања корисника вода за наводњавање у пољопривреди.

Обзиром да је коришћење енергије из биомасе тема о којој се много прича, али се конкретно мало зна, Милица Вукадиновић, шеф компоненте „Развој пројекта“ у оквиру GIZ – овог DKTI програма  испред Немачке организације за техничку помоћ(GIZ- Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit),је  представила потенцијале биомасе за производњу енергије са детаљним освртом на Срем. Предствљено је оно што се Европској унији предузима како би се из пољопривреде добила не само храна него и енергија. Ово је први пут да су пољопривредници имали непосредан контакт са новинама оваквог типа у нашој општини.

удружење пољопривредника општине рума

 

Презентације са трибине можете преузети у прилогу текста:

Видео материјал можете преузети на линку ОВДЕ.