Home » Вести » СКГО- на путу ка европским стандардима

СКГО- на путу ка европским стандардима

„Финална верзија IPARD програма је и званично прослеђена Директорату за пољопривреду и рурални развој Европске комисије и да је претходног дана програм представљен и концензусом усвојен  на IPA комитету у Бриселу. Такође, формална одлука о усвајању програма биће донета до краја јануара 2015. године“, истакла је  министар пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић на 42. скупштини Сталне конференције градова и општина – Савеза градова и општина Србије.

„Министарство пољопривреде и заштите животне средине је, у сарадњи са СКГО, у циљу успостављања комплементарног и синхронизованог система подршке пољопривреди и руралном развоју реализовало 7 радионица на тему израде локалних програма подршке у области пољопривреде и руралног развоја. Овим радионицама је присуствовао велики број представника јединица локалних самоуправа који су активним учешћем дали свој допринос, а на основу закључака и резултата радионица, урађен је образац за припрему програма подршке пољопривреди и руралном развоју који се налази на интернет страници министарства. Ако изградимо комплементарне програме и квалитетне системе подршке потенцијалним корисницима мера, грађани руралних територија и прехрамбено-прерађивачки сектор ће бити спремнији за нове изазове и обавезе, резултати ће бити лакше остварени, а позитиван ефекат уочљив и препознат на терену“, рекала је Богосављевић Бошковић.

Министар Богосављевић Бошковић рекла је да: „Заједничка пољопривредна политика Европске Уније, као и испуњење свих захтева везаних за процесе усвајања правних тековина ЕУ у области пољопривреде, руралног развоја и заштите животне средине, стављају овај сектор пред велике изазове“ и додала да су у  процесу израде Стратегије пољопривреде и руралног развоја Републике Србије у обзир узети разноликост простора руралних подручја и велике регионалне разлике у системима производње, дефинисана су нова решења за развој сектора уз посебан акценат на климатске промене.

Када је у питању Стратегије пољопривреде и руралног развоја Републике Србије и шта о њој мисле сами пољопривредници, можете погледати на http://www.agroservis.rs/da-li-u-objavljenoj-strategiji-poljoprivrede-ruralnog-razvoja-srbije-vidite-perspektivu-za-vase-gazd .

Тема одржане Скупштине била је  Локална самоуправа, животна средина и рурални развој – на путу ка европским стандардима, и поред министра, присутнима су се обратили високи званичици Владе Републике Србије, шеф Делегације ЕУ Мајкл Девенпорт, представници града Београда и СКГО.