Home » Вести » Покрајински секретаријат за пољопривреду- 144 милиона за пољопривреду у АП Војводини

Покрајински секретаријат за пољопривреду- 144 милиона за пољопривреду у АП Војводини

144 милиона у пољопривреду АП Војводине

Нових, бесповратних 144 милиона динара из Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство намењено је развоју војвођанског аграра. Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Горан Јешић потписао је 59 уговора у  вредности од 144.000.000,00 динара са корисницима средстава, који су учествовали на конкурсу за мале прерађивачке капацитете и за противградне мреже, те за набавку бокс палета.

„По принципима које смо установили у политици развоја аграра, у протекле две и по године уложили смо 1,5 милијарду динара“, рекао је Јешић и нагласио да се идеја Покрајинске владе односила на капиталне инвестиције, јер само оне осигуравају сигурну пољопривредну производњу. „То су, између осталог, заливни системи, противградне заштитне мреже, прерађивачки капацитети. То значи да ће мали пољопривредни произвођачи моћи да набаве модерну опрему, повећају обим производње и, наравно, упошљавање у тих 30-так малих погона на територији Војводине“.

Конкурс за мале прерађивачке капацитете има за циљ проширење привредних активности на селу. Подстицајна средства су намењена за суфинансирање адаптације објеката за прераду пољопривредних производа, набавку опреме за прераду воћа и поврћа, грожђа, уљаних култура, лековитог, зачинског, ароматичног биља, пчелињих производа, кошница и пчелињих друштава.

Потписани су уговори са 32 корисника, у укупној вредности 35.435.933 динара. Највећи део средстава у износу од 22.074.507 динара, односно 62,3%, биће усмерено у адаптацију објеката за прераду воћа и поврћа, набавку опреме за прераду воћа, поврћа и опреме за хладњаче. За набавку опреме за прераду грожђа и адаптацију објеката за прераду грожђа издвојено је 4.162.953 динара, односно 11,7%. За адаптацију објеката за прераду пчелињих производа и набавку опреме за прераду пчелињих производа издвојено је укупно 3.551.248 динара, за набавку опреме за прераду уљаних култура 2.842.098 динара, а за набавку опреме за прераду лековитог, зачинског и ароматичног биља 2.805.127,00 динара.

Конкурс за набавку нове опреме за заштиту пољопривредних култура од временских непогода и остале пратеће опреме превасходно је намењен за набавку противградних мрежа са наслоном, а на захтев самих воћара и за набавку бокс палета за бербу и складиштење воћа. Данас је потписано и уручено 27 уговора у укупној вредности 108.330.531 динара, при чему је у 17 регистрованих пољопривредних газдинстава физичких лица на овај начин уложено 41.310.976 динара, док је за 10 правних лица обезбеђено 67.019.555 динара.

На крају, обраћајући се корисницима конкурсних средстава, Горан Јешић се осврнуо на актуелне последице управљања пољопривредним земљиштем.

„Данас, на жалост, у односу на ранији период кад је министар била Ивана Дулић Марковић, имамо обрнут, реверзибилан процес. Данас имамо отимање пољопривредног земљишта. Људи су остављени сами да се боре, што говори пример из Сивца, где пољопривредни произвођачи штите 3.000 хектара најплоднијег земљишта, које није распоређено по конкурсу на транспарентан начин. Оно је, према међудржавном споразумом, изузето и дато УАЕ на 30 година за 150 евра по хектару“, изјавио је Јешић.

„С друге стране, кад је реч о реституцији пољопривредног земљишта, нису направљени правилници и инструменти који би омогућили нашим пољопривредним произвођачима да га јефтиније и на дугорочни период могу купити“, рекао је Јешић. Он сматра да држава која не може да „затвори“ јавне финансије хоће да прода државно пољопривредно земљиште. „То је у реду, ако имамо инструменте и правила која онемогућавају да тајкуни купе сву ту земљу. Враћамо се на агро-економику Војводине између два светска рата, која се завршила револуцијом и аграрном реформом, јер такав модел са великим латифундистима не постоји нигде у Европи“, рекао је Јешић.