Home » Вести » Управљање ризиком IV део- Удруживањем до повољнијег осигурања у пољопривреди

Управљање ризиком IV део- Удруживањем до повољнијег осигурања у пољопривреди

Рума 06.03.2015.-Филијала осигуравајуће куће „ДДОР Нови Сад а.д.“ у Руми  и Удружење пољопривредника Општине Рума, потписали су протокол о сарадњи којим се дефинише међусобна сарадња на пољу осигурања у пољопривреди. „Ово је први уговор ове врсте који је Удружење пољопривредника Општине потписало са једном од водећих компанија када је осигурање у питању у Србији“ рекао је представник удружења Далибор Милошевић.

Обзиром да је ДДОР Нови Сад крајем прошле године потписао протокол о сарадњи са Задружним савезом Војводине, дошло се до идеје да се удружење које окупља пољопривреднике на сличан начин као и задруге, укључи у процес подизања свести пољопривредника о значају осигурања са једне стране и свим погодностима које они могу остварити уколико се међусобно пословно повезују било кроз пољопривредне задруге или кроз удружења пољопривредника.

Обзиром да смо ми у Руми успоставили систем за обавештавање пољопривредника о субвенцијама, подстицајима, кредитима и свему осталом што је везано за финансије путем СМС порука, што је резултирало да будемо трећа општина по броју корисника бесповратних средстава по конкурсима Покрајинског секретаријата за пољопривреду,  дошли смо до закључка да је неопходно нашим члановима да омогућимо и да своју инвестицију осигурају по условима који су повољнији уколико су чланови удружења.

Самим тим , уз потврду да сте члан Удружења пољопривредника Општине Рума, остварићете попуст од 10% на премију осигурања. Уколико знамо да и Министартво пољопривреде регресира премију осигурања са 40%, сматрамо да је за сваки озбиљан посао неопходно поседовати полису осигурања. Превише се ризикује уколико посматрамо да се последњих година мењају и климатски услови који дестабилизују временске прилике које су све више непредвидиве и деструктивније.

Договор је постигнут око следећих врста осигурања:

Oсигурaњe усeвa  и плодова пoкривa oсигурaњe oд oснoвних oпaснoсти:

  • грaдa,
  • пoжaрa,
  • удaрa грoмa.

Могуће је закључити и посебна осигурања:

  • осигурање усева и плодова у стакленицима и пластеницима,
  • осигурање стабала воћака и чокота винове лозе,
  • осигурање плодова воћа и стоног грожђа од губитка количине и квалитета.

Oсигурaњe живoтињa пoкривa oсигурaњe oд oснoвних ризикa: угинућа, принудног клања или убијања збoг бoлeсти или нeсрeћнoг случaja.

Угoвaрањeм дoпунских ризикa били би пoкривeни ризици: губитaк приплoднe спoсoбнoсти мушких грлa, губитaк тeлeтa или ждрeбeтa, oпaснoсти кaстрaциje и oвaриoтoмиje, живoтињe нa излoжбaмa, у сaбирaлиштимa и клaничним дeпoимa.

Каско осигурањем механизације пружа се осигуравајућа заштита за све врсте моторних возила од ризика: саобраћајна незгода, пожар, експлозија, удар грома, олуја, град, снежна лавина, обест трећих лица, крађа, осигурање од лома (пољопривредне машине и радна возила).

Осигурањем имовине врши се економска заштита имовине од основних ризика: пожар и удар грома; експлозија, олуја, град, удар сопственог моторног возила или сопствене покретне радне машине у осигурани грађевински објекат, пад летилице, манифестације и демонстрације, као и од допунских ризика: поплава, бујица и висока вода и излив воде из инсталација.

Осигурање чланова домаћинства подразумева осигурање свих чланова једног домаћинства од ризика смрти (природна и смрт услед незгоде), инвалидитета, дневне накнаде, трошкова лечења.

За сада је само Удружење пољопривредника Општине Рума потписало протокол о сарадњи са ДДОР-ом, али предложићемо и осталим удружењима пољопривредника из општина Ириг, Инђија, Стара Пазова и Пећинци са којима ми имамо квалитетну сарадњу да и они ураде оно што смо ми урадили у Руми и својим пољопривредницима омогуће погодности приликом осигурања пољопривредне производње. Што више опција и погодности буду имали, имаће и више чланова.

Удруживање пољопривредника кроз задруге и удружења је неопходно и један од начина да се смање трошкови пословања. Процес удруживања је спор, али на њему треба радити. Једна од предности је и та што чланови удружења пољопривредника приликом конкурисања на конкурсе Покрајинског секретаријата за пољопривреду имају додатни број бодова и самим тим лакше долазе до бесповратних средстава која се крећу од 30% па до 60%.

Још један значај осигурања за наше чланове, огледа се у томе што сваке године имамо повећан број чланова који користе пољопривредне кредите. У 2015-ој синхронизовано деловање Покрајинског секретаријата за пољопривреду, Покрајинског фонда за развој пољопривреде, Развојног фонда Војводине и Гаранцијског фонда АП Војводине који су повезали своје акције и самим тим олакшали приступ капитала који недостаје за покретање како мањег тако и озбиљног тржишног посла, број пољопривредника који користе ове погодности се удуплао у односу на прошлу годину. Уколико неко финансира своју инвестицију из кредита, превише ризикује уколико своју „ фабрику под ведрим небом „ не осигура.

Управљање ризиком IV део