Home » Вести » Рума- Одржан састанак са консултантским агенцијама у вези IPARD програма

Рума- Одржан састанак са консултантским агенцијама у вези IPARD програма

Рума,17.01.2018.год.– Јуче је у организацији Удружења пољопривредника општине Рума, одржано четврто по реду предавање у вези Јавних позива Управе за аграрна плаћања за набавку трактора и остале пољопривредне механизације и опреме  у складу са IPARD II програмом за субвенционисање пољопривреде.

На првом предавању је било речи ко, како и за шта може да поднесе захтев за субвенционисање.

На другом предавању  су заинтересована пољопривредна газдинства испуњавала упитник да се види колико бидова подносилац захтева остварује. Обзиром да су средства по сваком јавном позиву ограничена, бодови су јако важни.

На трећем предавању су предавачи били из пољопривредне инспекције који су презентовали стандарде које РПГ мора да испуни пре исплате IPARD  подстицајних средстава.

Четврто предавање је уједно и последње предавање, али по броју присутних, којих је било око 90, било је најпосећеније. Идеја састанка је била да се крајњи корисници(пољопривредници) упознају са представницима консултантских кућа и да чују и виде шта је то што добијају за свој новац.

Да подсетимо, правилницима Министарства пољопривреде,шумарства и водопривреде, први пут је јасно дефинисана цена услуга консултантских кућа и она износи до максималних 12% од прихватљивих трошкова инвестиције.

На први поглед, цена јесте висока, али треба напоменути да се од тих 12% трошкова, уколико се добије решење о одобравању инвестиције, пољопривреднику рефундира најмање 60% плаћених трошкова.

Постоје ли гаранције да ће се подстицај добити уколико се потпише уговор са консултантском фирмом?

Озбиљне фирме не дају овакве гаранције. Средства су ограничена по јавним позивима и она увек могу да се потроше. Гаранција се може дати само на то да пољопривредник неће бити одбијен због неуредне документације.

Највише речи је било о динамици плаћања услуге консултантима и дошло се до закључка да се ова врста акције, договара индивидуално са сваким корисником.

Такође цена услуге варира и креће се од 5-12% и она такоже зависи да ли је корисник ратар, воћар, сточар …или све комбиновано. Што компликованија структура производње, цена услуге расте.

На који начин се цена услуге може снизити?

  1. Постоји више начина:
  2. Спремити се за преговарање-ово често може само код новооснованих правних лица
  3. Преузети на себе више посла око прикупљања података неопходних за подношење пријаве
  4. Удружити се – најинтересантније

Удружити се и наступити колективно је у исто време најједноставније, али у исто време и најкомпликованије код нас. Проблем је сама организација удружења која су регистрована као непрофитне организације и не могу остваривати профит посредовањем, а други је наш менталитет коме удруживање и није јача страна. Међутим уколико можете профитирати-удружите се. Ако не кроз удружења, онда кроз задруге.

Како почети?

Прво треба окупити људе, објаснити им шта и како, а онда треба да уђете у процес посредовања са консултантским фирмама око договарања попуста на број пољопривредника. Ово је једноставно уколико имате једну консултантску фирму, али ако их има више, како одабрати праву? Обзиром да је ово код нас новина и да се консултантске куће појављују први пут на овакав начин код већине пољоривредника, јако је тешко проверити историју консултанта.

Једноставно, морате се добро распитати и изабрати људе које можда познајете дуже време и за које знате да су дуго у послу око пољопривредних субвенција. У првим позивима је тако, а касније ће се можда успоставити база података о томе који консултант је имао колико успешних пријава у односу на број поднетих.

На Јавни позив консултантским кућама које је Удружење пољопривредника општине Рума објавило 20.12.2017. године, јавило се више консултантских кућа, од којих смо ми изабрали 4 које ћемо препоручити нашим члановима. Овакав вид избора, препоручујемо и другим удружењима. Конкуренција је позитивна ствар и један од начина да својим члановима омогућите квалитетнију и повољнију услугу.

Уколико вам затреба помоћ око пријава на Јавни позив за IPARD II јавни позив Управе за аграрна плаћања, контактирајте нас на http://subvencije.rs/kontakt/.

На крају предавања,  присутнима је представљен напредак пројекта Аполо у који је укључено и Удружење пољпривредника општине Рума.

Аполо пројекат, који се иначе спроводи по Horizon 2020 програму Европске комисије, значајан је за пољопривреднике Општине Рума из разлога што ће они први имати прилику не само да учествују у креирању апликација које ће им служити да смање своје трошкове производње помоћу сателитских снимака, него и да први тестирају програм намењен свим пољопривредницима у Европи. Досадашњи напредак на овом пољу представио је Угљеша Тркуља. Детаљније о овом пројекту можете прочитати на српском ОВДЕ и на порталу Европске комисије ОВДЕ.

“The project leading to this application has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 687412”.