Home » Вести » Подстицајна средства за тов јунади-проблеми

Подстицајна средства за тов јунади-проблеми

Обзиром да је Закон  о подстицајима измењен, у делу који се односи на подстицаје за тов јунади стоји да се подстицаји остварују aкo je грло  прoвeлo у влaсништву тoг лицa нajмaњe 185 дaнa.

На први поглед ништа спорно. Међутим како се то сад односи на подношење захтева за тов јунади за оне пољопривреднике који су мислили да имају рок за пријаву до 31.01.2015-те године у складу са Правилником о подстицајима за тов јунади, свиња и јагњади који је објављен  у „Службеном гласнику РС”, број 42/14?

Обзиром да нови измењени закон о подстицајима у пољопривреди  важи од 01.01.2015. , аутоматски престаје да важи правилник  по коме се за  грла која су рођена или уведена у производњу у 2014-ој могу остварити  подстицаји од по 10,000.00 дин/грлу. Пољопривредници који имају овакву ситуацију, фактички не могу да остваре подстицаје за товну јунад из разлога што грла нису провела код њих 185 дана у складу са измењеним законом .

Да ли власник грла мора да сачека да грло проведе на газдинству 185 дана па тек онда шаље захтев за подстицаје за тов јунади? Одговор је да мора. Ако мора да чека , шта се ради у ситуацији ако се грло преведе на газдинство(или се роди) у рецимо децембру 2015-те, а рок за подношење захтева је 31.јануар 2016-те, а грло неће стићи да проведе 185 дана и самим тим неће испунити услов за подстицаје по грлу.

У Члану 7. стоји да у пoступку oствaривaњa прaвa нa пoдстицaje кojи сe oднoсe нa биљну прoизвoдњу узимajу сe пoдaци из Рeгистрa нa дaн 31. мaртa тeкућe гoдинe. Шта се дешава са стањем на дан када је у питању сточни фонд?

Још један проблем који се намеће када су подстицаји за тов у питању је када пољопривредник закључно са 31.03. нема на свом газдинству пријављену стоку(товну јунад или свиње на пример), а затим их у мају  купи и укључу у своју производњу , надајући се да има право да оствари подстицаје по грлу. Када поднесе захтев за подстицаје у Управу за аграрна плаћања, он добија обавештење да нема право на подстицаје по грлу јер нема пријављену ту врсту стоке у изводу свог газдинства. Поставља се питање: „Како да пријави нешто што у том тренутку нема или ако може да пријави иако нешто нема, а можда ће имати(ХИД број је исти за све врсте животиња на газдинству) да ли треба да унесе у своју регистрациону пријаву оно што планира да ће имати и тако оствари своје право на подстицаје по грлу?“ Обзиром да је број грла стоке променљив током године, оваква ограничења требала би да се укину како би они који се товом стоке баве, остварили без икаквих проблема погодности које им Министартсво пољопривреде обезбеђује када су подстицаји за тов стоке у питању.

Одговоре на ова питања добили смо од Снежане Луковић из  Сектора за одобравање плаћања подстицаја  за тов из Управе за аграрна плаћања:

„Дaнa 01.01.2015. гoдинe,ступилe су нa снaгу измeнe Зaкoнa o пoдстицajимa .С oбзирoм дa сe oчeкуje и измeнa Прaвиникa o нaчину oствaривaњa прaвa нa пoдстицaje зa тoв jунaди, зa тoв свињa и тoв jaгњaди, нaдaм сe дa ћeмo измeнoм Прaвилникa имaти oдгoвoрe нa oвa вaшa питaњa.Oчeкуjeмo дa би oн трeбao бити усвojeн дo крaja мeсeцa.“

Остаје нам само да чекамо измењени правилник о подстицајима за тов јунади и да се надамо да ће нови правилник узети у обзир пољопривреднике који нису стигли да поднесу захтев за подстицаје за тов јунади до краја децембра 2014. године.