Home » Вести » Општина Рума: Представљене мере аграрне политике АП Војводине за 2017. годину

Општина Рума: Представљене мере аграрне политике АП Војводине за 2017. годину

Општина Рума-30.03.2017. одржана је трибина за пољопривреднике у СППШ „ Стеван Петровић Бриле“.Пред око 120 пољопривредника, мере подршке у виду бесповратних средстава представио је помоћник покрајинског секретара за пољопривреду  Младен Петковић. После уводног дела на коме су представљени конкурси који су тренутно отворени, у другом делу предавања, пољопривредници су били упознати са оним што се тек планира од стране Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

Поред конкурса који код нас имају највише корисника (наводњавање и пластеници), велику пажњу су привукла и два нова конкурса која треба ускоро да буду објављена, а то су бесповратна средства за пољопривредну механизацију и старт ап програми за младе пољопривреднике. По речима Младена Петковића, за разлику од Министарства пољопривреде, код  ПСПВШ пољопривредници ће морати да приложе рачуне за купљену механизацију.

Указано је и на тренутну проблематику која је повезана са новим начином доделе земље по праву пречег за сточаре. Наиме, новим правиником, многи сточари(физичка лица) који су до сада могли да рачунају на државно земљиште у смислу обезбеђивања сточне хране на основу које могу да повећају свој сточни фонд, за сада су остали без државног поседа. Присутни сточари су навели да са оваквим начином поделе државних ораница тешко може да се рачуна на било какво повећање сточног фонда.

Ипак, обзиром да је ово ствар која се тиче Министарства пољопривреде, исказана је жеља присутних да се организује још једна трибина на којој би се објаснило зашто домаћи пољопривредници  имају овакав третман и самим тим постају неконкурентни у односу на правна лица и странце у нашој земљи којима се државна земља поклања за џабе.

Обзиром да се код нас аграрна политика мења сваке године, евидентно је да два сата колико је трајала ова наша друга трибина за пољопривреду, недвосмислено мало да би свако добио одговор на своје питање. Постоји јако пуно питања на које пољопривредници још чекају одговоре. Стим у вези, у што скорије време планирамо да организујемо и трећу последњу трибину за ову годину  на којој би се представиле нове подстицајне мере Министарства пољопривреде. Гости на тој трећој трибини би требали поново да буду представници најважнијег дела Министарства пољопривреде по нама-Управе за аграрна плаћања.

Као исваки скуп до сада, сви пољопривредници који желе могу и да присуствују и да непосредно сазнају како и на који начин да дођу до подстицајних средстава.

Овим путем, захваљујемо се средњој пољопривредној школи у Руми “ Стеван Петровић Бриле“ на помоћи око организације скупа.

Како је било на другој трибини која је одржана у нашој општини, можете погледати на Youtube у прилогу текста.