Home » Вести » Одржана трибина о мерама аграрне и кредитне политике у Руми

Одржана трибина о мерама аграрне и кредитне политике у Руми

26.05.2018.-Одржана трибина о мерама аграрне и кредитне политике у Руми

Традиционално сваке године у  Руми, Удружење пољопривредника општине Рума, организује трибину за пољопривреднике на којима присутни могу директно од креатора аграрне политике да чују одговоре на питања која их интересују. Ове године, поред Покрајинског секретаријата за пољопривреду , водопривреду и шумарство своје учешће на трибини су имали и Покрајински фонд за развој пољопривреде, Развојни фонд Војводине и НИС Гаспром њефт.

Бесповратна средства које преко конкурса додељује Покрајински секретаријат за пољопривреду, представио је помоћник секретара за аграрну политику Младен Петковић. Детаљно су представљени конкурси који су већ у току(наводњавање, пластеници, опремање фарми, противградне мреже и ограде….), али и конкурси коју се тек очекују. Најбитније је доћи до информација о предстојећим конкурсима за опремање хладњача и програмима за младе како би се на време ушло у неопходне процедуре и бити спреман када се конкурси и објаве-заједнички је закључак присутних и помоћника секретара. Обзиром да је у програму за младе поољпривреднике предвиђена помоћ до 90% бесповратних средстава и да је то једини конкурс на коме се подстицаји могу добити авансно, нечуди и највећи број питања присутних о овом конкурсу.

У другом селу предавања, фокус је био на кредитним линијама намењеним мањим улагањима(Покрајински фонд за развој пољопривреде) и већим инвестицијама(Развојни фонд Војводине). 10  кредитних линија Покрајинског фонда за развој пољопривреде представио је детаљно самостални стручни сарадник Мирослав Стокин.

Испред Развојног фонда Војводине, говорио је помоћник директора РФВ-а Милош Јовановић који је поред основних кредитних линија презентовао и кредитне линије за кориснике IPARD подстицајних мера уколико им затребају додатна финансијска средства.

На самом крају трибине је свој програм за пољопривреду представио и НИС Гаспром њефт. Живан Перишић менаџер за развој програма агрокартица детаљно је описао на који начин се може остварити уштеда уколико послујете са НИС-ом и по чему се НИС-ово гориво издваја квалитетом у односу на друга горива.

Ипак, присутне је, када је у питању дизел гориво, највише интересовало зашто српски пољопривредници плаћају најскупље дизел гориво у региону и шта се дешава са дугогодишњим најавама из Министарства пољопривреде да ће наши пољопривредници имати поново регресирано дизел гориво као и пољопривредници у другим државама?

Обзиром да одговор на ово питање не може да да компанија која се бави производњом и дистрибуцијом горива, него је ово питање за Министарство финансија и Министарство пољопривреде, на одговор ће се морати сачекати да се неко прихвати да већ једном реши овај проблем.

На самом крају презентације, присутни су били упознати са напретком на изради апликације која треба да им помогне да квалитетније управљају својом производњом. Прецизна пољопривреда којом се бави Аполо пројекат ипак ће многима бити први сусрет са оваквом врстом технологије јер је она до сада била скупа за велику већину пољопривредника.

Овом приликом желимо да се захвалимо организацијама и људима који су нам помогли да трибину организујемо:

  1. Покрајинском секретаријату за пољопривреду, водопривреду и шумарство
  2. Развојном фонду АП Војводине
  3. Покрајинском фонду за развој пољопривреде
  4. НИС Гаспром Њефту
  5. СППШ „ Стеван Петровић Бриле“ из Руме
  6. ПСС Рума
  7. Културни центар Рума
  8. РТВ „Фрушка гора“

Преносимо вам делић атмосвере са трибине у Руми.