Home » Вести » АП Војводина- наставак подршке инвестицијама у пољопривреди и у 2015-ој

АП Војводина- наставак подршке инвестицијама у пољопривреди и у 2015-ој

Данашњим потписивањем четврте транше уговора за пластеничку производњу, завршен је овогодишњи конкурс Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство за доделу подстицајних средстава за набавку опреме за биљну производњу у заштићеном простору.

Према речима потпредседника Покрајинске владе и покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Бранислава Богарошког, у овој години је, за подизање пластеника и набавку опреме у њима, уложено близу 60 милиона динара. Само у овој години, под пластенике је стављено више од 18 хектара. То су бесповратна средства која су, путем конкурса, добила 172 пољопривредна газдинства.

„До сада је политика Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство била, а тако ће бити и у следећој години, да на сваки уложени динар, даје динар. На тај начин инвестиције субвенционишемо са 30 до 60 одсто од уложених средстава“, изјавио је Богарошки и додао да се тако подиже квалитет и даје додатна вредност нашој пољопривреди.

Обраћајући се окупљеним пољопривредницима, Бранислав Богарошки је рекао да је Покрајински секретаријат за пољопривреду у 2014. години располагао са 6,91 милијарди динара, углавном наменских буџетских средстава и да је развио 27 линија субвенционисања одређених програма.

„Покрајински секретаријат за пољопривреду је и до сада добро радио, али постоје и неке идеје које би требало у наредном периоду применити и да тако покушамо да унапредимо подршку регистрованим пољопривредним газдинствима. С обзиром на то да година која је пред нама неће бити лака, због најава Министарства пољопривреде о смањењу субвенција, помоћ Покрајинског секретаријата за пољопривреду биће и више него драгоцена“, рекао је Богарошки.

Активности у 2015. години

У наредној години ће се наставити са досадашњом политиком у пољопривреди, најавио је ресорни секретар и додао да ће се радити на усклађивању процеса деловања на два поља. Једно поље су средства Покрајинског секретаријата за пољопривреду, а друго су кредити Фонда за развој пољопривреде, Гаранцијског фонда и Развојног фонда Војводине.

„У следећој години ћемо покушати да видимо да ли простоји простор за ниже камате на кредите фондова, мада су оне и сада много повољније од камата комерцијалних банака. Желимо да поједноставимо процедуру за добијање тих средстава и да временски ускладимо кредитне линије фондова са активностима Покрајинског секретаријата. Идеја нам је да омогућимо и оним регистрованим пољопривредним газдинствима која нису имала сопствена средства да уложе у унапређење своје производње, да могу да подигну повољан кредит код Фонда за развој пољопривреде или Развојног фонда, да са таквим кредитом спроведу своју инвестицију, а да онда конкуришу код Покрајинског секретаријата за пољопривреду за субвенционисање дела своје инвестиције. Фактички, без свог новца можете да финансирате своју инвестицију, тако што ћете половину финансирати из кредита са два, односно четири одсто камате, а другу половину инвестиције би субвенционисао Покрајински секретаријат за пољопривреду“, појаснио је је Бранислав Богарошки.

Извор: www.psp.vojvodina.gov.rs/