Home » Вести » Тако то раде Италијани: Згрнули 16 милијарди евра

Тако то раде Италијани: Згрнули 16 милијарди евра

italia zastavaПрошле недеље смо видели како то раде Грци, а ове недеље ћемо видети како то раде Италијани. Познати по својој „организованости“, Италијани су још једном показали шта се може када се људи „организују“. Још једном су доказали да је планирање  пола посла.

 

 
Рим — Италијанска мафија инфилтрирала се у великој мери у пољопривредну и прехрамбену делатност у земљи, згрнувши више од 16 милијарди евра 2015. у тој индустрији.

У извештају италијанске пољопривредне задруге, Колдирети (Coldireti), организације експерата Eurispes и Опсерваторије за агро-прехрамбени криминал наводи се да су оганизоване криминалне групе искористиле дуготрајну економску кризу да преузму контролу над пољопривредним земљиштем и предузећима.

„Они наносе штету имиџу италијанске хране у свету, они доводе и здравље потрошача и нашу животну средину у опасност“, изјавио је шеф Колдиретија, Роберто Монкалво.

„Изнад свега, они гуше пословање и економске ткиво многих часних компанија које су угрожене овим криминалним радњама“, рекао је Монкалво новинарима.

Студија је показала да утицај тих криминалних група сеже у све делове земље, али да је посебно снажан у њиховим традиционалним јужним бастионима, попут Сицилије.

У области Рагуза, познатој по целогодишњој производњи парадајза, мафијаши су у потпуности преузели пољопривреду, пише у извештај Колдиретија. Градско веће Рагузе, које је Ројтерс контактирао, одбило је да коментарише извештај.

Само четири од 102 италијанске покрајине нису показале никакве знаке илегалних активности у сектору пољопривреде, наводи се у студији, која је представљена на конференцији за медије, којој су присуствовали и министар правосуђа и један број водећих државних тужилаца против мафије.

Из Колдиретија су навели да мафија зарађује на разне начине, од кривотворења признатих производа, као што су девичанско маслиново уље и моцарела, до крађе целих стада животиња и целог рода пољопривредних култура. Такође се шире и у дистибутивној и продајном мрежи, што је довело до повећања цена за потрошаче.

У извештају се додаје да су због превирања у банкарском сектору и пада приноса на обвезнице, поједини инвеститори средства понудили илегалним пољопривредним субјектима, улазећи у неуобичајено улагање које Италијани називају „каљање новца“.

Светска банка процењује да пољопривреда учествује са око 2,2 одсто у италијанском бруто друштвеном производу и да запошљава око четири процента радне снаге.

Колдирети је позвао владу на јачање правног оквира за одбрану пољопривредника од мафијашких банди, наводећи да би тај сектор могао да генерише много више богатства ако се ослободи од организованог криминала, преноси Ројтерс.

Извор : Б92