Home » Вести » Први пут Међународни дан воћара у оквиру Пољопривредног сајма

Први пут Међународни дан воћара у оквиру Пољопривредног сајма

Први пут Међународни дан воћара у оквиру Пољопривредног сајма

НОВИ САД – Међународни дан воћара биће организован први пут у оквиру овогодишњег Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду. Организатори су Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, ревија „Добро јутро“ која излази у оквиру „Дневника“ АД и Новосадски сајам.

Тим поводом, на данашњој конференцији за новинаре, покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевић, најавио је да ће овај скуп окупити воћаре из целе Србије, представнике воћарских задруга, науке и струке, домаће стручњаке али и експерте у производњи воћа из Италије.

„Желимо да из различитих углова сагледамо стање и допринесемо развоју воћарске производње у Србији, у којој наша држава остварује значајан девизни прилив. Податак који најбоље на то указује говори да смо у 2018. години произвели преко1,4 милиона тона воћа, што је за 17 одсто више у односу на претходну годину, као и то да је од тих 1,4 милиона тона, извезено преко 440 хиљада тона у вредности од близу 600 милиона долара“, изјавио је Радојевић.

Према речима Радојевића, учесници скупа имаће прилику да из прве руке добију информације и о мерама подршке Министарства пољопривреде и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, као и да се ближе упознају са повољним кредитним линијама на покрајинском нивоу.

„За нас који учествујемо у креирању мера аграрне политике, Дан воћара је посебно важан, јер ћемо сагледавањем актуелног стања у воћарској производњи планирати и доносити мере подршке регистрованим пољопривредним газдинствима. Модел и концепт за који смо се определили приликом формирања Покрајинске владе 2016. године, јесте да активно и континуирано разговарамо са пољопривредним произвођачима, струковним удружењима, задружним сектором, представницима науке и струке, а све у циљу усаглашавања мера у складу са потребама пољопривредних произвођача. То је јединио концепт који је одржив и на основу тога, ми смо постојеће мере аграрне политике унапредили и увели нове,“ изјавио је ресорни секретар.

Професор Зоран Кесеровић са Пољопривредног факултета је навео податке о порасту извоза воћа. Према његовим речима, за успон воћарске производње заслужно је свакако знање, увођење савремених технологија и удруживање, што омогућава већу конкурентност на тржишту. Он је на Дан воћара најавио долазака експерта из Италије, који ће говорити о развоју кооператива и о преласку са конвенционалне производње на интегрални концепт производње воћа, као и о биолошкој производњи воћних врста.

Директорка „Дневника“ АД и уредница ревије „Добро јутро“ Гордана Живковић је истакла да је на овај скуп позвано више од 500 воћара из целе Србије и да се очекује велики одзив, те пожелела да Међународни дан воћара прерасте у сталну манифестацију.

 

Извор : РТВ