Home » Вести » Правилник о подстицају за очување животињских генетичких ресурса у банци гена

Правилник о подстицају за очување животињских генетичких ресурса у банци гена

П Р А В И Л Н И К О ПОДСТИЦАЈУ ЗА ОЧУВАЊЕ ЖИВОТИЊСКИХ ГЕНЕТИЧКИХ РЕСУРСА У БАНЦИ ГЕНА

– објављен у „Службени гласник РС”, број 99 од 10. новембра 2023. године –

Подстицај обухвата подршку програму који се односи на очување и унапређење животне средине и природних ресурса, и то очувањем животињских генетичких ресурса у банци гена у складу са посебним прописом којим се прописује листа генетских резерви домаћих животиња и начин очувања генетских резерви домаћих животиња, као и листа аутохтоних раса домаћих животиња и угрожених аутохтоних раса.

Подршка програму обезбеђује се давањем подстицаја за производњу и криоконзервацију семена за вештачко осемењавање плоткиња од аутохтоних раса домаћих животиња.

Aутохтонe расe домаћих животиња из става jeсу: буша, подолско говече, домаћи биво, домаћи брдски коњ, нониус, липицанер и балкански магарац.

Број грла од којих се производи и конзервира семе, од сваке расе  је три.

Број доза семена по грлу сваке расе је 1000.

Прихватљиви трошкови за које се одобрава подстицај овог члана су трошкови за производњу и криоконзервацију семена за вештачко осемењавање плоткиња од аутохтоних раса домаћих животиња.

Право на подстицај остварује правно лице, у складу са законом којим се уређују подстицаји у пољопривреди и руралном развоју, које испуњава услове за остваривање права на подстицај у складу са овим правилником.

Лице из става 1. овог члана право на подстицај остварује ако:

1) је уписано у Регистар пољопривредних газдинстава у складу са законом којим се уређује пољопривреда и рурални развој (у даљем тексту: Регистар) и налази се у активном статусу;

2) је уписано у Регистар одгајивачких организација и организација са посебним овлашћењима, у складу са законом којим се уређује сточарство;

3) испуњава минималне услове као организација са посебним овлашћењима у погледу техничке опремљености и стручног кадра за обављање послова центра за репродукцију животиња и вештачко осемењавање, у складу са законом којим се уређује сточарство;

4) је банка гена учесница Европске мреже банака гена за животињске генетичке ресурсе – European Genebank Network for AnGR (у даљем тексту: EUGENA);

5) је активно обављало делатност производње семена за вештачко осемењавање плоткиња од приплодњака у свом власништву у претходном периоду од најмање пет година у односу на годину у којој се подноси захтев за остваривање права на подстицаје у складу са овим правилником.

Министарство надлежно за послове пољопривреде – Управа за аграрна плаћања расписује јавни позив за подношење захтева за остваривање права на подстицај за очување животињских генетичких ресурса у банци гена који се објављује на огласној табли Управе, као и на званичној интернет страници министарства надлежног за послове пољопривреде, односно на званичној интернет страници Управе.

Подносилац захтева може поднети само један захтев за остваривање права на подстицај по истом јавном позиву, у складу са овим правилником и јавним позивом.

Износ подстицаја утврђује се у процентуалном износу од вредности прихватљивих трошкова, у складу са посебним прописом којим се уређује расподела подстицаја у пољопривреди и руралном развоју и овим правилником.

Највиши укупни износ подстицаја који корисник може да оствари за једну календарску годину износи 15.000.Захтеви за остваривање права на подстицај за очување животињских генетичких ресурса, поднети до дана ступања на снагу овог правилника, решаваће се у складу са прописом који је био на снази у време њиховог подношења.

Правилник и захтев за подстицаје, можете преузети у прилогу текста.