Home » Вести » Подстицаји у сектору производње јаких алкохолних пића

Подстицаји у сектору производње јаких алкохолних пића

Правилник о подстицајима за инвестиције у прераду и маркетинг пољопривредних и прехрамбених производа у сектору производње јаких алкохолних пића

(објављено у „Службеном гласнику РСˮ, број 133 од 6. новембра 2020. године и измене 27/22 од 25. фебруара 2022. године)

 

Овим правилником ближе се прописују врсте подстицаја за инвестиције у прераду и маркетинг пољопривредних и прехрамбених производа у сектору производње јаких алкохолних.

Предмет подстицаја у складу са овим правилником јесу прихватљиве инвестиције и трошкови у сектору производње јаких алкохолних пића који се односе на изградњу објеката, општи трошак и/или куповину нове опреме, уређаја и машина, у функцији производње јаких алкохолних пића .

Трошкови који се односе на грађење и/или доградњу објекта сматрају се прихватљивим до износа од 60.000 динара по квадратном метру предметног објекта, а трошкови који се односе на реконструкцију, адаптацију и санацију постојећег објекта сматрају се прихватљивим до износа од 35.000 динара по квадратном метру предметног објекта.

Право на подстицаје може се остварити за прихватљиве инвестиције и трошкове који су у потпуности реализовани у периоду од 15. новембра претходне године у односу на годину у којој се подноси захтев за остваривање права на подстицаје, као и за оне који буду реализовани под условима, на начин и у року одређеним решењем којим се кориснику подстицаја одобрава реализација прихватљивих инвестиција и трошкова, а за опште трошкове право на подстицаје може се остварити ако су реализовани и у периоду од 1. јануара 2018. године, па до истека рока одређеног решењем којим се кориснику подстицаја одобрава реализација прихватљивих инвестиција и трошкова.

Право на подстицаје остварују лица која су уписана у Регистар пољопривредних газдинстава и налазе се у активном статусу, и то:

1) предузетник;

2) привредно друштво;

3) земљорадничка задруга која има најмање пет чланова задруге који су уписани у Регистар као носиоци или чланови пет различитих комерцијалних породичних пољопривредних газдинстава у активном статусу;

4) задужбина регистрована у складу са законом којим се уређују задужбине и фондације;

5) црква и верска заједница, регистроване у складу са законом којим се уређују цркве и верске заједнице.

Управа за аграрна плаћања расписује Јавни позив за подношење захтева за остваривање права на подстицаје за сваку календарску годину.

У 2022. години, захтев се подноси од 1. марта до 15. априла 2022. године.

Подстицаји се утврђују у процентуалном износу од вредности реализоване прихватљиве инвестиције умањене за износ средстава на име пореза на додату вредност, у складу са законом којим се уређују подстицаји у пољопривреди и руралном развоју, односно посебним прописом којим се уређује расподела подстицаја у пољопривреди и руралном развоју.

Ако је подносилац захтева сам извршио увоз предмета инвестиције, вредност реализоване прихватљиве инвестиције представља статистичка вредност робе у динарима утврђена у јединственој царинској исправи.

Максимални износи подстицаја по појединој врсти подстицаја јесу:

1) за инвестиције у изградњу објеката – 10.000.000 динара;

2) за набавку нове опреме, уређаја и машина у функцији производње јаких алкохолних пића – 5.000.000 динара;

3) за опште трошкове – 500.000 динара.

Највиши укупни износ подстицаја који корисник подстицаја може да оствари у једној календарској години је 15.500.000 динара.

 Комплетан текст правилника, списак прихватљивих инвестиција,захтев за подстицаје и Јавни позив, можете преузети у прилогу текста.

Извор : МПШВ