Home » ЕУ и Свет » Европска унија » IPARD » Oтвaрa сe ускоро IPARD Јавни позив врeдaн 6,6 милиjaрди динaрa

Oтвaрa сe ускоро IPARD Јавни позив врeдaн 6,6 милиjaрди динaрa

Oтвaрa сe ускоро  IPARD Јавни позив врeдaн 6,6 милиjaрди динaрa

Нoви IPARD прaвилници привoдe сe крajу пa се oчeкуje, нови jaвни пoзив из oвoг прoгрaмa до краја јуна. Рeч je o кoнкурсу из мeрe кoja сe oднoси нa инвeстициje у физичку имoвину пoљoприврeдних гaздинстaвa (Meрa 1) – изгрaдњу и oпрeмaњe фaрми, хлaдњaчa, oбjeкaтa зa склaдиштeњe, oпрeмaњe вoћњaкa, изгрaдњу и oпрeмaњe плaстeникa, стaклeникa…Пoзив ћe oбухвaтити ширoк спeктaр инвeстициja зa кoje сe из IPARD фoндa мoжe дoбити пoдршкa дo 65% или дo 70% зa улaгaњa у плaнинским пoдручjимa.

Нajвeћи изнoс пoдршкe je 700.000 eврa, зa сeктoрe вoћa, пoврћa, oстaлих усeвa, грoжђa, дo милиoн eврa зa сeктoрe мeсa, млeкa.. Прaвo нa IPARD пoдстицaje зa изгрaдњу фaрми имajу нoсиoци пoљoприврeдних гaздинстaвa, прeдузeтници, приврeднa друштвa и зeмљoрaдничкe зaдругe уписaнe у Рeгистaр пoљoприврeдних гaздинстaвa. Дaклe, мoгу дa кoнкуришу и прeдузeћa – микрo, мaлa и срeдњa, пoд услoвoм дa имajу рeгистрoвaнa гaздинства.

Обзиром да ће Јавни позив ускоро бити објављен, најважније је да донесете одлуку о спровођењу својих инвестиција. Пролажење кроз IPARD процедуре није једноставно, али није ни неизводљиво. Најважније је нагласити да се за разлику од националних мера МПШВ, морате озбиљније припремити, односно ускладити своје пољопривредно газдинство са оним што IPARD захтева.

Како би сте испоштовали неопходне минималне процедуре, најбоље је да се добро информишете о томе шта треба да урадите пре подношења пријаве на IPARD , како изгледају припреме за теренске контроле и шта да радите приликом одобравања и исплате инвестиције од стране Управе за аграрна плаћања.

Као и сваки други начин да се дође до субвенција и IPARD има своје позитивне, али и негативне стране. Кренућемо прво од позитивних:

Позитивне стране IPARD програма:

  1. Транспарентност у начину рада
  2. Јавни позив у унапред одређено време
  3. Подношење захтева уз предрачун за инвестицију
  4. Обрада захтева редоследом подношења
  5. Унапред познат буџет опредељен за ову намену
  6. Висина буџета опредељена за овај програм
  7. Циљ државе је да што више пољопривредника користи IPARD подстицаје јер се 25% финансира из буџета Србије , а 75% из предприступних фондова ЕУ
  8. Широк спектар подстицаја
  9. Могућност аплицирања за скупе инвестиције
  10. Извесност исплате подстицаја у одређеним роковима
  11. Консултанти који вас могу спровести кроз цео процес од припреме, преко реализације и на крају исплате подстицаја

Негативне стране IPARD програма:

  1. Није намењен за ситне инвестиције(код нас је највише таквих углавном испод 10.000 евра)
  2. Дуго се чека на одговор да ли сте прошли или нисте(преко 10 месеци углавном и ово је проблем код инвестиција у сточарству и воћарству)
  3. Ризик од промене цена код добављача у дугом периоду чекања(погонска механизација и грађевински материјал углавном)
  4. Курсне разлике
  5. Страх од контрола(фитосанитарна инспекција, заштита животне средине, ветеринарска инспекција…..)
  6. Страх од „сређивања“ РПГ-а у виду књиге поља, сетвене структуре, просторија за складиштење амбалаже од пестицида, уговори са перионицама, вулканизерима, механичарских услуга….
  7. Цена ангажовања консултантских агенција(иако се део трошкова рефундира)
  8. Непознавање услова и прописа који се константно мењају
  9. Компликованост процеса(ово је углавном главни разлог у разговору са пољопривредницима)

Када се све сагледа, није све тако сјајно као што изгледа. Али, уколико желите да користите озбиљне подстицаје, нема вам друге него да донесете одлуку и да аплицирате на IPARD.

Ако погледате колико непознаница има у аграрној политици и самој Уредби о расподели која се мењала већ три пута за 4 месеца, јасно вам је да је ситуација најблаже речено-критична. Не зна се где има више проблема, да ли у свињарству, говедарству, млекарству или воћарству. Сваки сектор има своје проблеме, али пољопривреда је таква да се проблеми у једној грани неминовно преливају у другу стварајући тако зачарани круг проблема.

Доношење одлуке у мору таквих проблема наравно да није лако, али опстанак на тржишту захтева и константна улагања. Али једно је улагати сопствени новац, а једно је улагати преко кредита. Улагање преко кредита се тренутно исплати само ако је задужење путем субвенционисаног кредита у динарима. Први знак кризе и нестабилног тржишта је скакање цена некретнина свих врста. То је знак да се капитал премешта из привреде у нешто „сигурно“. Обзиром да IPARD зна да потраје(од аплицирања, преко инвестирања до исплате и до две године), узмите у обзир финансирање путем кредита само ако баш морате.

Обзиром да је IPARD код активан већ неколико година, искристализовала се ситуација када су у питању консултантске агенције у питању и сада се не само зна која је добра и која ради, него се већ може наићи и на фирме које су се специјализовале за поједине инвестиције. Сами тим имате ситуацију да фирме врше одабир клијената на основу њихових захтева.

Приликом одабира се узима у обзир следеће:

  1. Број бодова апликанта
  2. Спремност на одређене измене пројекта инвестирања како би се добио још који бод
  3. Врста инвестиције(механизација, изградња, прерада или туризам)
  4. Висина инвестиције
  5. Основна документација(типа грађевинске дозволе, пројекта, осталих сагласности….)
  6. Сигурност финансирања
  7. План инвестирања(уколико се из једног пројекта иде у други кроз наставак сарадње)

Веће инвестиције скоро увек имају предност.

Како би вам процес кроз пролазак IPARD процедура био најмање стресан, а наравно уколико сте заинтересовани за Јавне позиве који ће уследити, можете нам послати следеће на наш маил subvencije.rs@gmail.com :

  1. Има и презиме
  2. Адресу становања
  3. Место становања
  4. Место инвестиције
  5. Број мобилног
  6. Е маил адресу
  7. Врста инвестиције
  8. Укупна вредност инвестиције у еврима

Све напред наведене податке можете попунити и послати нам електронски преко Гугл упитника на линку IPARD УПИТНИК .

Препоручићемо вам фирме са којима смо сарађивали и које су компетентне да процес око IPARD-а спроведу квалитетно.

Детаљна упутства и смернице можете добити на директним састанцима и инфо данима на које се можете бесплатно пријавити и који ће се одржати као и до сада у Новом Саду, Вршцу или у Руми. Информације ће се ускоро налазити и на линку: http://subvencije.rs/ipard-subvencije/.