Home » Вести » Одржан радни састанак на тему: „Генетско унапређење сточарства у Србији“

Одржан радни састанак на тему: „Генетско унапређење сточарства у Србији“

Државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде др. Маја Тимотијевић разговарала је данас са регионалним менаџером продаје компаније Gènes Diffusion Борисом Касаткином о унапређењу пољопривредне сарадње између Француске и Србије  са посебним освртом на сарадњу у области генетског унапређења сточарства у циљу повећања броја грла и веће производње меса и млека у Србији.
Министарство пољопривреде предложило је представницима француске компаније партнерски однос у којем би француска компанија кроз пројекат „Генетско унапређење сточарства“ уложила најсавременију технологију у осемењавању и генетски материјал, док би Министарство пружило неопходну подршку и ангажовање надлежних институција. Француска страна предложила је партнерство српским компанијама и дугорочну сарадњу у овом пројекту са циљем да Србија постане регионални центар за унапређење генетике и репродукције у сточарству.
Један од закључака са састанка је предлог да три постојећа центра за вештачко осемењивање Велика Плана, Темерин и Крњача буду заједно носиоци овог пројекта. У пројекат ће бити укључен и Ветеринарски факултет Београд као кровна институција центрима у Великој Плани, Темерину и Крњачи.