Home » Вести » Нови фонд за подршку пољопривредницима и произвођачима хране

Нови фонд за подршку пољопривредницима и произвођачима хране

Чајетина – 10. јун 2020. године. Фондација Ана и Владе Дивац, општина Чајетина и Привредно друштво „Златиборски еко аграр“ покренули су заједнички пилот пројекат „Фонд за подстицај развоја пољопривредне и прехрамбене производње у општини Чајетина“. Партнерски пројекат званично је почео склапањем уговора о сарадњи који су потписали директорка Фондације Ана и Владе Дивац, Ана Кошел и Владимир Бојовић, директор ПД „Златиборски еко аграр“. Оснивање иновативног фонда подржао је УСАИД-ов Пројекат за конкурентну привреду.

Кроз партнерство општине Чајетина и Фондације Ана и Владе Дивац, обезбеђена су подстицајна средства која ће бити усмерена путем Конкурса, намењена развоју пољопривредне и прехрамбене производње у општини Чајетина, у укупном износу од 3.300.000 динара.

„Фондација Ана и Владе Дивац већ 10 година помаже пољопривреднике у сеоским подручјима како би им омогућила покретање или унапређење производње, као и останак породица на њиховим имањима. До сада смо, уз помоћ донатора и партнера, помогли више од 1.000 пољопривредних газдинстава широм Србије. Драго нам је што смо са партнерима развили и овај нови модел улагања у развој пољопривредне производње, за који сам уверена да ће бити успешан и да ће постати пример за друге општине широм земље. Захваљујем се овом приликом општини Чајетина, Еко Аграру, УСАИД-у, као и представницима медија”, рекла је овом приликом Ана Кошел, директорка Фондације Ана и Владе Дивац.

Средства фонда биће подељена путем Конкурса и намењена су подршци пољопривредницима и удружењима који се баве производњом и прерадом хране на територији општине Чајетина, чиме се обезбеђује приступ додатним средствима за унапређење производње јагодичастог воћа и прераду хране. Износ подстицајних средстава је 200.000 динара за пољопривреднике, а 1.000.000 динара за удружења.

„Привредно друштво „Златиборски еко аграр“ уз подршку општине Чајетине последњих девет година се успешно бави развојем пољопривреде на територији ове општине. Највећи део подршке пољопривредницима је у оквиру програма мера и субвенција за регистрована пољопривредна газдинства, а мањи део обезбеђујемо из разних донаторских фондова. Радо смо се одазвали позиву на сарадњу са Фондацијом Ана и Владе Дивац  и драго нам је што смо са партнерима развили  и овај нови модел улагања у развој пољопривреде за који сам уверен да ће бити успешан и да ће постати пример добре праксе у региону. Овом приликом се захваљујем Фондацији Ана и Владе Дивац, УСАИД-у и општини Чајетина и надам се дугој и успешној сарадњи”, изјавио је Владимир Бојовић директор ПД “Златиборски еко аграр“ доо.

Овим иновативним фондом се обезбеђују подстицајна средства за мале произвођаче хране како би могли да изврше потребне инвестиције и унапреде своју производњу, а да немају оптерећење кредитне камате. Пољопривредницима, корисницима средстава,фонда општина Чајетина ће доделити и субвенције од 30%, а удружењима од 20% од износа средстава добијених из фонда.

Конкурс за заинтересоване пољопривреднике и удружења произвођача и прерађивача хране биће отворен 15. јуна 2020. године на сајтовима Еко аграр и Фондације Ана и Владе Дивац.