Home » Вести » На чега обратити пажњу приликом подношења захтева за субвенције?

На чега обратити пажњу приликом подношења захтева за субвенције?

На чега обратити пажњу пре подношења захтева за субвенције?

 

  1. Одлучите да ли сте за националне подстицаје или IPARD.  Уколико сте на граници за IPARD  и планирате повећање капацитета, идите на  IPARD.  Можете бити испод границе за IPARD  у моменту подношења захтева, али на крају инвестиције морате бити изнад IPARD границе.
  2. Уколико не желите на IPARD и избацујете парцеле из РПГ-а  или мењате сетвену структуру на РПГ-у, морате да пазите да уколико дође теренска контрола, парцеле на којима се инвестира(опрема или нешто друго), морају бити уписани у РПГ. Контроле се раде са ГПС-уређајем.
  3. Прочитајте сваки правилник. Правилници у себи садрже све услове. Нису сви услови исти за сваки правилник, а поготово када је сточарство у питању. Капацитети се рачунају бројем који сте сами пријавили приликом пријаве објеката у Управу за ветерину. Рачунају се капацитети, осим код млечних крава где се рачунају грла. Уколико рецимо имате објекат који је регистрован на 35 грла говеда или 120 свиња, а у моменту подношења захтева имате рецимо 10 говеда и 50 свиња, рачуна вам се капацитет објекта, а не тренутни број грла.
  4. Капацитет објекта може да се промени. Ово радите код ветеринарског инспектора који покрива ваш терен. Узмите у обзир да ви пријављујете капацитете и самим тим гарантујете за њих. Уколико смањујете капацитет објекта, морате навести неки разлог уколико вас неко пита. Један од разлога може да буде да се део објекта користи за складиштење сточне хране на пример.
  5. Површине под заштићеним простором и површине за производњу поврћа на отвореном се не сабирају уколико се инвестиција не може користити у оба случаја.
  6. Границе за националне подстицаје:

1) у Регистру има уписано пољопривредно земљиште под производњом одговарајућих врста биљних култура, и то површине:

(1) до 0,5 ha поврћа, воћа или цвећа у заштићеном простору,

(2) до 2 ha јагодастог воћа, односно до 5 ha осталог воћа,

(3) до 2 ha грожђа, на парцелама које су уписане и у Виноградарски регистар у складу са законом који уређује вино;

(4) до 3 ha поврћа (на отвореном пољу),

(5) од 0,1 до 50 ha цвећа (на отвореном пољу),

(6) до 50 ha ароматичног и лековитог биља,

(7) до 50 ha житарица, индустријског и крмног биља; ….

Предмет инвестиције везан за производњу одговарајуће врсте биљних култура. Изузетно се  остварује право на подстицаје за инвестиције у набавку нових машина и опреме за наводњавање биљних култура ако у Регистру има уписано пољопривредно земљиште под производњом житарица, индустријског и крмног биља површине до 100 ha.

  1. За опрему и механизацију у сточарству:

–       за инвестиције које се односе на производњу крављег млека, до највише 19 крава,

–       за инвестиције које се односе на производњу овчијег и козијег млека, објекат уписан у Регистар објеката, односно Регистар одобрених објеката у складу са законом којим се уређује ветеринарство

–       за инвестиције које се односе на пчеларство, од пет до 1000 кошница пчела пријављених у Централној бази података о обележавању животиња код Управе за ветерину

–       за инвестиције које се односе на производњу меса, укупни капацитет објекта уписаног у Регистар објеката, односно Регистар одобрених објеката, у складу са законом којим се уређује ветеринарство, и то: до највише 19 говеда и/или до највише 149 оваца и коза и/или до највише 29 крмача и/или до највише 99 товних свиња по турнусу и/или до највише 3.999 бројлера по турнусу и/или до највише 399 товних ћурки по турнусу

–       за инвестиције које се односе на производњу конзумних кокошијих јаја, објекат уписан у Регистар објеката, односно Регистар одобрених објеката у складу са законом којим се уређује ветеринарство.

 

  1. Када је у питању изградња и ту су ограничења иста као код механизације и опреме, стим да код изградње фарми треба да обратите пажњу да се опрема може набавити за све врсте домаћих животиња, али да се изградња може остварити  за свиња, овце, козе, говеда, живину и аквакултуру.
  2. Код изградње хладњача, ULO опрема је на списку прихватљивих инвестиција.
  3. Обратите пажњу да се окончана ситуација и подаци у обрачунском листу грађевинске књиге морају поклапати. Оно што је плаћено, мора бити и потрошено.
  4. Употребна дозвола или решење о озакоњењу вам не требају приликом подношења захтева. Требају вам пре доношења решења.
  5. Уколико истиче рок за подношење захтева, поднесите захтев јер по ЗУП-у можете допуњавати предмет. Поштујте рокове за допуну.
  6. За све што радите, потрудите се да имате писани траг(повратницу, маил, допис…). Чувајте доказ да сте нешто послали.
  7. Копирајте документацију коју шаљете због вас.
  8. Приликом обнове регистрације, ако сте предали захтеве за тов стоке, увек „пријавите да имате“ бар једну животињу исте врсте за коју сте предали захтев за тов. Ово урадите иако напуштате производњу.
  9. Приликом пребацивања животиња са чланова газдинства на нове носиоце или мењања рачуна у банци, имајте на уму да само носилац РПГ-а може поднети захтев, а да стока може бити и на члану РПГ-а.
  10. Сваку промену везану за РПГ, пријавите у Управу за Трезор којој припадате што пре или најкасније у року 30 дана од момента настанка промене.
  11. Уколико подносилац захтева умре, решење о одобравању се не може преузети од стране другог лица. Могуће је у поступку оставинске расправе остварити право на подстицаје.
  12. Не гасите газдинство уколико вам нису исплаћени сви подстицаји.
  13. Када је у питању прерада, имате две могућности: малу-сви могу да аплицирају и велику-само правна лица. Мала је до 3,5 милиона подстицаја, а велика до 5 милиона. Могу да се комбинују.
  14. Стање на дан се не односи на подстицаје у механизацију и опрему, засаде….него се гледа да за подстицаје за рурални развој сетвена структура буде решена пре подношења захтева.
  15. Не могу се комбиновати подстицаји са више нивоа власти, а за исту намену и за исту ствар.
  16. Код подстицаја за вишегодишње засаде имате само финансијска ограничења по кориснику, а не по површини.
  17. Подитање вишегодишњих засада воћа и винове лозе су раздвојени у два различита правилника.
  18. Земљиште мора бити без терета, осим у случају терета кредита за подитање самог засада.
  19. Фактуру ускладите са списком прихватљивих инвестиција.
  20. Ако нисте сигурни у своју одлуку, распитујте се и питајте на више страна. Најбоље да питате некога са вашег терена ко је већ прошао оно што вас тек чека.

 

 

На чега обратити пажњу пре подношења захтева за субвенције у АПВ(Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство)

  1. Код конкурса за младе пољопривреднике, можете аплицирати и без отвореног газдинства.
  2. Код конкурса за наводњавање, обратите пажњу да је износ подстицаја за траке кап по кап ограничен на 100.000 дин/ха.
  3. Пре подношења захтева за пореска уверења, прво проверите стање, односно да ли сте дужни. Тек када нисте дужни, поднесите захтев за пореско уверење.
  4. Уверења и потврде које издаје државни органи, можете и да не доставите, али имајте на уму да је предмет комплетан и да се брже обрађује тек када све управе доставе уверења која недостају.
  5. У покрајинском конкурсима ограничења су по јединици површине, односно хектарима,а у МПШВ су ограничења по кориснику.
  6. Нулта контрола постоји на скоро свим конкурсима. Уколико аплицирате за фиксну инвестицију(засад, опрема за прераду, противградне мреже, пластеници, опремање фарми…), не смете приликом нулте контроле да већ имате монтирану опрему или подигнут засад.
  7. Уколико у конкурсу стоји подстицај до 70%, то значи да можете да добијете и мање од тог процента уколико нема средстава довољно за све или због неког другог разлога.
  8. Потрудите се да сакупите што више бодова.
  9. Уколико не прођете на покрајинским конкурсима, аплицирајте слободно на подстицајне мере МПШВ.
  10. Пријавите само површину под пластеницима на којој и јесте пластеник са шифром 11.5.36. Немојте пријављивати целу парцелу под овом шифром уколико је она већа од 0.5 ха, а ви планирате да конкуришете на националним конкурсима.
  11. Приликом набавке стубова за наслон воћака, немојте у фактури написати ставку стубови за противградну мрежу.
  12. Преконтролишите сву документацију пре слања још једном и копирајте оно што шаљете због вас.
  13. Поштујте рокове за допуну.
  14. Код конкурса за прераду, морате бити регистровани у АПР-у.
  15. Уколико вам се инвестиција одобри на предрачун, можете инвестицију финансирати из кредита.
  16. Земљиште мора бити без терета.
  17. Обратите пажњу на рок трајања закупа земљишта. За разлику од МПШВ(осим за вишегодишње засаде), овде се то гледа. Гледајте да је до истека рока за закуп остало најмање 5 година, а у неким конкурсима је и дужи временски период.

 

Ако се сетим још нечега,  додаћу на списак. Ако се ви сетите нечега што може да користи и другима, пишите на subvencije.rs@gmail.com , па ћемо проследити и осталима.

Поздрав из Руме,

Угљеша Тркуља