Home » Вести » Мађарска удвостручила субвенције за производњу свиња

Мађарска удвостручила субвенције за производњу свиња

Будимпешта,април 2015.- Мађарска удвостручила субвенције за производњу свиња

мађарска заставаУ децембру прошле године, откривено је да је одређени број бизнисмена, а посебно оних блиских са владајућом гарнитуром, инвестирао у производњу свиња уз великодушну бесповратну подршку кроз субвенције Европске уније и  Мађарске државе. Све је то резултирало сумњом у исхитрену одлуку која је уследила, а која се огледа у  повећавању износа новца који се усмерава у субвеционисање производње свиња у Мађарској.

Раније, у фебруару Министарство пољопривреде републике Мађарске , објавило је да ће у 2015-ој одвојити дупло више новца за субвенционисање производње свиња него у 2014-ој години.

Ова изјава дошла је у исто време као и сазнање да су мађарски милијардери примили већину пољопривредних субвенција у 2014-ој.

Прошле године , 2014-те мађарско министарство пољопривреде доделило је око 8,5 милијарди форинти(око 31,6 милиона америчких долара) одгајивачима свиња у мађарској.Ове године , министарство пољопривреде је најавило дупло већи износ субвенција за одгајиваче свиња, што износи укупно 63 милиона америчких долара.

После неколико година пада, популација, односно број свиња у Мађарској је премашио 3 милиона комада. Према Централној статистичкој евиденцији на дан 01.12.2014. године било је 3,136,000 свиња што је повећање од 131,000 комада у односу на исти период прошле године.

17 милијарди форинти усмерених кроз субвенције за  производњу свиња, представља директно издвајање по једној свињи(товљенику) од 5,204 форинте што је око 20 америчких долара(2,200.00 динара).

Слична повећања бројки  су пријављена и код  броја крава(2.4%) и живине (4%).

Ипак, пријављено је и смањење од чак 37% броја ћурки и 2% смањење броја оваца.

Нико из мађарског министарства пољопривреде није објаснио зашто су количине новца у 2015-ој за субвенције за свиње удвостручене у односу на 2014-ту  годину.

Питање које мучи наше товљаче свиња је, како ће се појачано субвенционисања свиња у Мађарској уз  константно повећање увоза свињског меса из ЕУ у Србију и недовољна заштита домаће производње рефлектовати на цену свиња у наредном периоду? Интервентни откуп је скоро завршен, али узроци наглог пада цене товљеника нису отклоњени.

www.budapestbeacon.com