Home » Вести » Како до јефтинијег дизела за пролећне радове?

Како до јефтинијег дизела за пролећне радове?

Гориво поскупело за око пет динара.Самим тим, уколико упоредимо горива код нас и у окружењу, логично је да следи активирање црног тржишта.

цене горива код нас и у окружењуЦвета шверц евродизела због пролећне сетве и цене која је за 30 до 50 дирана нижа у БиХ и Македонији.

Гориво на пумпама у Србији поскупело је у протекла два месеца 4,7 динара за бензин и 5,26 динара за дизел по литру. Уместо 124,81 динар, колико је пре две недеље коштао литар европремијум бензина, ове недеље он стаје 128,05 динара. Евродизел се уместо 126,65 динара точи за 130,37 динара. Док је течни нафтни гас скупљи тек за неколико пара, и уместо 65,44 динара, сада износи 65,66 динара.

 

Разлог поновног поскупљења деривата су више котацијске цене бензина и дизела на светским берзама. Мада све и да гориво настави да поскупљује и наредних дана не може да поскупи за 60 одсто за колико је појефтинило у последњих годину и по дана, каже Томислав Мићовић, секретар Удружења нафтних компанија Србије.

Скок цене нафте је један од разлога који је утицао на поскупљење горива како у региону тако и у Србији. Од почетка фебруара до данас, нафта је са 27 долара за барел поскупела на више од 40 долара, што је скок од 25 одсто, каже он, и додаје да су домаће пумпе држале ниже цене све док нису потрошене последње залихе деривата купљене, или произведене по нижим ценама.

Поскупљење горива додатно је утицало на шверц горива из БиХ и Македоније, али и баржама преко Дунава, где је и даље скоро упола јефтиније него у Србији.

– Последњих дана посебно је приметан шверц евродизела, јер је почела пролећна сетва па је тражња за овим горивом много већа. Пошто је Министарство пољопривреде укинуло субвенције пољопривредницима за куповину дизела, ратари свесни да им не треба рачун за повраћај пара, купују евродизел на црно. То и не чуди ако се зна да ово гориво може да се купи за 30 до чак 50 динара јефтиније него што се продаје на пумпама у Србији – упозорава Мићовић.

Осим из БиХ и Македоније велике количине дизела стижу и Дунавом па се ратари у Срему снабдевају на овај начин код шверцера, каже наш саговорник и додаје да је шверц толико узео маха да се препродавци оглашавају преко локалних новина и интернета и нуде дизел по знатно нижим ценама.

На питање да ли је цена нафте типа „брент” која се прерађује и у Србији пребрзо или прерано, скочила Оле Хансен, директор у Саксо банци каже да је до скока дошло на основу вести о замрзавању производње, а следи састанак крајем априла на коме чланице и нечланице ОПЕК-а морају да донесу одлуку.

Ако то не учине, то би могло имати значајан утицај на цену. Пробивши опет ниво изнад 40 долара за барел, реално је очекивати да се због великих залиха, а мале тражње, цена спусти на 35 па на 33 долара, наводи он у својој анализи.

Извор: Политика