Home » Вести » Исплата дуга за подстицаје до краја године?

Исплата дуга за подстицаје до краја године?

Подстицаји за биљну производњу, регреси за дизел гориво и ђубриво у износу од 9,7 милијарди динара, требали би бити исплаћени до краја године. У Влади је утврђен модел за исплату.Регистрована газдинства ће новац према налогу из Трезора подизати у комерцијалним банкама уз трошак од 1-3%, а ако то не желе,подстицаје за биљну производњу ће моћи да преузму од  јануара 2016. године без банкарских трошкова.

Наиме, припадајуће подстицаје није примило 230 000 газдинстава.Обавезе за произвођаче млека,подстицаје за тов и квалитетну стоку биће исплаћене по налогу  Управе за аграрна плаћања, али није још сасвим јасно да ли ће бити новца за све.

Разлог за то лежи у чињеници да су средства намењена за подстицаје тову у износу од око 300 милиона динара, потрошена на интервентни откуп свиња, а проблем је и у погрешним прорачунима када је планиран износ за исплату премије за млеко. Када је премија за млеко у питању, за њу недостаје око 230 милиона динара.

Пренос дуга из 2015-те у 2016-ту годину биће исплаћен из буџета 2016. године.

Обзиром да се проблеми у финансирању аграра из године у годину понављају и постају све компликованији, поставља се питање да ли овакав начин расподеле подстицаја уопште треба да се настави. Овакав начин расподеле субвенција је далеко од развојног, а још даље од инвестиционог. Стварена је клима у којој нико није задовољан, како пољопривредници, тако ни представици државе. Планирање развоја газдинства је скоро немогуће, јер су мере за подстицање које се нису промениле барем једанпут од оног облика у ком су усвојене првим Законом о подстицајима 2013-те године, јако ретке. Овакав начин трошења аграрног буџета је најједноставнији, али у исто време и неефикасан.

Неколико предлога о томе како би аграрни буџет могао да се троши, можете погледати у неким нашим ранијим текстовима:

  1. http://subvencije.rs/vesti/podela-na-velike-male-poljoprivrednike/
  2. http://subvencije.rs/vesti/anketiranje-poljoprivrednika-udruzenje-poljoprivrednika-opstine-ruma/

Извор: Газдинство