Home » Вести » Деч, 20.11.2016. године: „Дани леске“

Деч, 20.11.2016. године: „Дани леске“

Леска

Последњих година ова биљна култура добија све више пажње када је подизање вишегодишњих засада у питању. Обзиром да се на род треба мало дуже чекати, остаје вечито питање да ли је леска прави избор? Иако нисмо земља која има традицију узгајања леске, све је више информација које се могу пронаћи код нас на тржишту о технологији производње ове биљне културе.

Ипак, жива реч је жива реч и често они који се баве производњом лешника, имају шта да кажу онима који тек улазе у овај озбиљан посао. Практично знање често је шире од оног које се може пронаћи у литератури.

Они који планирају да уђу у ову причу око производње чешника, требали би да буду активни и да прикупе што више релевантних информација не само о самој технологији производње, него и могућностима за прераду и пласман лешника.

Најбоље место за то је свакако посета местима где се окупљају произвођачи леске , како постојећи тако и будући. Стим у вези, препоручујемо свим заинтересованима да посете „Традиционалне Дане леске“, који ће се одржати у Дечу на једној он највећих плантажних засада леске на површини од 45 ха.

На самом скупу ће бити речи о следећим темама:

  1. Систем гајења лешника
  2. Правилно орезивање лешника
  3. Прерада лешника
  4. Заштита лешника
  5. Практични савети

“ Традиционални Дани леске“ се одржавау у недељу,20.11.2016. године са почетком у 11 часова. Место окупљања је на адреси Деч, Ивана Петровића бб, а особа за контакт је Жељко Милићевић: 069/25-10-591.

Подсетимо се како је то било ових година: